Pressemeddelelse

Konkurrencerådet politianmelder Sydbank for overtrædelse af betalingsloven

Konkurrencerådet har afgjort, at Sydbank ikke efterlever Konkurrencerådets påbud fra 2021 om at give en agent for et betalingsinstitut adgang til bankens betalingskontotjenester.

Formanden for Konkurrencerådet, Christian Schultz, siger:

Ifølge betalingsloven har betalingsinstitutter og deres agenter krav på at få adgang til bankers kontotjenester, så længe de lever op til bankens vilkår. Adgangen er nødvendig for, at betalingsinstitutterne kan eksistere og konkurrere med blandt andet bankerne.
Vi kan konstatere, at Sydbank ikke har efterlevet Konkurrencerådets påbud om at give et betalingsinstitut adgang til sine kontotjenester. Det er strafbart at overtræde et påbud fra Konkurrencerådet, så Sydbank anmeldes nu til politiet med henblik på bøde.

Sydbank fik i juni 2021 et påbud af Konkurrencerådet om at sikre, at en agent for et betalingsinstitut har adgang til bankens betalingskontotjenester på objektive, ikke-diskriminerende og proportionale vilkår. Det påbud har banken ikke efterlevet, og derfor har rådet truffet beslutning om at anmelde banken til politiet.

Et betalingsinstitut er eksempelvis en virksomhed, der laver pengeoverførelser eller sørger for, at netbutikker kan modtage penge fra deres kunder.

Betalingsinstitutter og disses agenter har under visse vilkår krav på at få adgang til bankers betalingskontotjenester. En bank kan opstille vilkår for adgangen, så længe de er objektive, ikke-diskriminerende og proportionale. Det følger af betalingslovens § 63.

I februar 2022 modtog Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen en henvendelse fra agenten for betalingsinstituttet om, at Sydbank ikke har efterlevet Konkurrencerådets påbud fra 2021. Syv måneder efter påbuddet havde agenten for instituttet fortsat ikke fået adgang til bankens tjenester.

Da Sydbank stadig ikke har efterlevet Konkurrencerådets påbud og derved fortsat overtræder betalingslovens § 63, har rådet anmeldt overtrædelsen til National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) med henblik på bødestraf. Det er anden gang, at Konkurrencerådet politianmelder en bank for at overtræde betalingslovens § 63.

Konkurrencerådet har siden 1. januar 2021 haft det overordnede ansvar for Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens administration af betalingsloven.

For yderligere information

Kontakt kommunikationschef i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Hanne Arentoft, på telefon 41 71 50 98.

Pressemeddelelser fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen

Når du tilmelder dig, vil du modtage alle pressemeddelelser fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, herunder om Konkurrencerådets afgørelser, analyser m.v.