Øvrige nyheder

Arbejdsgruppe peger på effektive veje til at få omkostninger ved udbud ned

En ny arbejdsgruppe, nedsat på initiativ af erhvervsminister Brian Mikkelsen (K), skal finde konkrete og effektive løsninger på, hvordan transaktionsomkostninger ved offentlige udbud kan bringes ned. Arbejdet er skudt i gang i dag.

Hvilke dele af udbudsprocesserne genererer unødigt høje omkostninger? Og hvor kan der sættes ind med konkrete tiltag, der kan nedbringe transaktionsomkostningerne, uden at konkurrencen om opgaverne svækkes og med dårligere løsninger til følge?

Det er et par af de problemstillinger en ny arbejdsgruppe skal komme med bud på. Arbejdsgruppen er sammensat af repræsentanter fra en række brancheorganisationer, kommuner, regioner og private virksomheder.

Formålet med arbejdsgruppen er at få afklaret, hvornår udbuds- og tilbudsmaterialerne driver omkostningerne i vejret, og om fx fælles krav til udbudsmateriale og dokumentationskrav kan få unødige transaktionsomkostninger ned.

Arbejdet skal udmunde i en række konkrete initiativer rettet mod både ordre- og tilbudsgivere. Initiativerne forventes offentliggjort i starten af 2018.

Baggrund

Erhvervsminister Brian Mikkelsen lancerede i forbindelse med konference ”Hvad er prisen – transaktionsomkostninger ved offentlige udbud” i august 2017, en række initiativer, der skal sættes fokus på at nedbringe virksomhedernes omkostninger ved udbud - heriblandt nedsættelsen af en arbejdsgruppe, der skal identificere effektive veje til at reducere omkostningerne.

Den offentlige sektor skal forvalte skatteborgernes penge effektivt og sikre, at opgaverne løses bedst til prisen. Unødigt høje omkostninger i forbindelse med offentlige udbud kan reducere gevinsterne ved at konkurrenceudsætte offentlige opgaver, og kan medføre administrativt besvær for virksomhederne. Høje transaktionsomkostninger kan eksempelvis være med til at afholde mindre virksomheder fra at deltage i udbud, hvilket kan svække konkurrencen om opgaverne.

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen varetager formandsskabet og sekretariatsbetjeningen af arbejdsgruppen.

Læs mere om arbejdsgruppen i kommissoriet her

Tilmeld dig nyhedsbrevet: Nyt om udbud

I nyhedsbrevet orienterer styrelsen løbende om de nyeste vejledninger, udbudsregler, arrangementer om udbud og andre nyheder om udbud og indkøb.