Konkurrence
Tech-virksomheder
Tech-virksomheder spiller en væsentlig rolle i dansk økonomi. Derfor er det vigtigt, at markeder, hvor tech-virksomheder er til stede, er præget af effektiv konkurrence. Læs om forholdet mellem digitale platforme, erhvervsbrugere og forbrugere.
-
Digitale markeder – DMA
Digital Markets Act (DMA), gælder kun for de techgiganter, som er blevet udpeget som gatekeepers af Europa-Kommissionen.
Læs om Digital Markets Act (DMA)
-
Platform to Business
P2B-forordningen regulerer forholdet mellem digitale platforme og deres erhvervsbrugere.
Læs om Platform to Business (P2B)
Digitale platforme
Tech-virksomheder kan fx være de digitale platforme, som vi møder, når vi handler på nettet, herunder online markedspladser, søgemaskiner, sociale medier, sammenligningsplatforme eller booking- og bestillingsplatforme. Platformene øger produktudvalget, og gør det nemmere for forbrugerne at sammenligne produkter og priser. For virksomhederne giver platformene mulighed for at nå ud til helt nye kundegrupper.
Som uafhængig konkurrencemyndighed håndhæver Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen konkurrenceloven og griber ind, hvis en platform skulle misbruge sin dominerende stilling, eller hvis der er konkurrencebegrænsende aftaler mellem platformene eller deres brugere.
Ofte følger der nye forretningsmodeller med de digitale platforme, og udviklingen går stærkt. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen udarbejder analyser og fremlægger anbefalinger til, hvordan de gode tiltag kan understøttes, og markedsfejl kan udryddes.
Som uafhængig konkurrencemyndighed håndhæver vi konkurrenceloven og griber ind, hvis en platform skulle misbruge sin dominerende stilling, eller hvis der er konkurrencebegrænsende aftaler mellem platformene eller deres brugere.
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen håndhæver som uafhængig konkurrencemyndighed desuden Platform-to-Business-forordningen (P2B-forordningen), som regulerer forholdet mellem digitale platforme og deres erhvervsbrugere.
Læs også: Platform to Business
Lyt til podcasten: TECH og KFST - derfor!
Den digitale økonomi fylder mere og mere på både konkurrence- og forbrugerområdet. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens direktør, Jakob Hald, chef i Center for Tech Ann Sofie Vrang og chef i Forbrugerpolitisk Center Susanne Aamann, giver i dette afsnit indblik i, hvordan.
-
Piger og unge med lav selvkontrol er mest udfordret af sociale medier
Afhængighed af sociale medier ledsages af lavere trivsel. Særligt personer med lav selvkontrol og teenagepiger udviser symptomer på afhængighed af sociale medier, og de trives dårligere. De fleste forbinder dog sociale medier med sjov og læring, og et flertal af børn og unge udviser ikke væsentlige tegn på afhængighed. Det viser analysen ”Young Consumers and Social Media” fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.
Læs mere
-
Autobutler betaler bøde på 7 millioner kroner
Autobutler, der formidler mekanikeropgaver, betaler en bøde på 7 millioner kroner for at have overtrådt konkurrenceloven. Virksomheden har overtrådt konkurrenceloven ved at indgå aftaler med flere hundrede værksteder om faste priser på bestemte ydelser i bestemte perioder.
Læs mere
Har du spørgsmål om digitale platforme?
Er du journalist?
Pressetelefon: +45 4171 5098
Udgivelser om digitale platforme
Vi har samlet alle vores udgivelser om digitale platforme:
- Analyser
- Vejledninger
- Adfærdsundersøgelser
- Artikler
- Podcasts.
Digital forbrugeradfærd
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen identificerer potentialer og udfordringer for forbrugere, som møder techvirksomheder. Det indgår i:
- vidensgrundlaget for regeringens forbrugerpolitik
- varetagelsen af danske interesser i EU ved drøftelser af forbrugerpolitik på det digitale område.