Udbud
Analyser og artikler
Oversigt over Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens artikler og analyser om udbud og offentlig-privat samarbejde, herunder 'Status for offentlig konkurrence'.
Artikler om udbud
Analyser om udbud
-
Status for offentlig konkurrence 2022
Andelen af EU-udbud med potentielt grønne elementer er steget siden 2020. Derudover er niveauet for konkurrenceudsatte offentlige opgaver (IKU) i 2021 steget. Det viser analysen "Status for offentlig konkurrence 2022". Siden 2012 har Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen udarbejdet analysen, der giver et indblik i udviklingen af konkurrencen om de offentlige kontrakter.
-
Beretning 2023: Vejledende pålidelighedsvurderinger i udbud
Denne beretning fra Enhed for pålidelighedsvurdering indeholder nøgletal for enhedens arbejde og relevant viden om nogle af de sagstyper, som enheden har behandlet i årets løb. Formålet med beretningen er at understøtte læring om dokumentation af pålidelighed hos ordregivere og virksomheder.
-
Transaktionsomkostninger ved EU-udbud
Ordregiveres transaktionsomkostninger ved offentlige udbud udgør 1,4 procent af den samlede kontraktsum, og det tilsvarende tal for vindende tilbudsgivere er 0,5 procent. Det viser analysen ”Transaktionsomkostninger ved EU-udbud”.
-
Annullationer af danske EU-udbud
Hvert femte danske EU-udbud annulleres. Langt de fleste annullerede udbud bliver tilpasset og udbudt på ny, men fem procent af alle udbud må helt annulleres på grund af svag konkurrence.
-
Evaluering af udbudsloven
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har offentliggjort sin evaluering af den danske udbudslov, der trådte i kraft 1. januar 2016. Evalueringen viser blandt andet, at udbudsloven samlet set har bidraget til at skabe mere klarhed over reglerne for offentlige indkøb og udbud.
-
Små virksomheders andel af offentlige kontrakter
Analysen viser bl.a. at den andel af de offentlige udbud (såkaldte EU-udbud), der vindes af små virksomheder med under 50 ansatte, er steget med ca. 30 pct. fra 2015 til 2017.
-
Danske klagesager om udbud
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har i denne analyse kortlagt alle offentliggjorte delkendelser, materielle kendelser og erstatningskendelser fra Klagenævnet fra Udbud i perioden 1. juni 2013 til 30. juni 2016.
-
Bedre adgang til udbud for små og mellemstore virksomheder
Offentlige ordregivere gennemfører årligt op imod 3.000 EU-udbud i Danmark. Konkurrencen om opgaverne bidrager til en effektiv anvendelse af de offentlige ressourcer.
-
Konkurrencen om danske EU-udbud
Offentlige udbud modtager i snit 3,6 tilbud. Der er dog en betydelig andel af udbuddene, der har modtaget ét eller to tilbud. Få tilbud kan indikere, at konkurrence om de offentlige udbud kan styrkes, evt. ved at sammensætte udbuddet anderledes. Det er dog kun relativt få udbud, som annulleres som følge af begrænset konkurrence. Der er således rimelig konkurrence om de fleste opgaver.
-
Kortlægning af kommunernes arbejde med udbud
Analysen belyser kommunernes arbejdsmetoder ved konkurrenceudsættelse, herunder arbejdet med udbudspolitikker, udbudsplaner, nye udbudsområder, indkøbs- og udbudsafdelingernes indretning, samt hvordan samarbejde foregår på tværs af kommunerne.
-
Evaluering af følg eller forklar-princippet om sociale klausuler for statslige ordregivere
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har evalueret statslige ordregiveres anvendelse af udbudslovens ”følg- eller forklar”-princippet om sociale klausuler.
-
Konsortier og udbud - Kortlægning af ordregiveres valg af egnetheds- og udvælgelseskriterier
Denne analyse indeholder en kortlægning af ordregiveres brug af egnetheds- og udvælgelseskriterier i begrænsede udbud. Formålet er at undersøge i hvilket omfang ordregivere lægger vægt på omsætningsvolumen som udvælgelseskriterium i denne type udbud.
Fandt du ikke det du søgte?
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen formidler og stiller analyser til rådighed. Fandt du ikke det, du søgte, er du velkommen til at kontakte os på mail.