Udbud

CPV-koder

I en udbudsbekendtgørelse skal ordregiveren angive en såkaldt CPV-kode. Der er en CPV-kode for hver type af vare, tjenesteydelse og bygge- og anlægsopgave. Det gør det enkelt og entydigt for leverandørerne at finde og identificere de ydelser, ordregiveren udbyder.

CPV-koder omfattet af udbudslovens afsnit III (light-regimet)
Ofte stillede spørgsmål om CPV-koder

CPV er en forkortelse for Common Procurement Vocabulary, som indeholder en CPV-kode for hver type vare, tjenesteydelse og bygge- og anlægsopgave. Formålet med CPV-koderne er at sikre et fælles klassifikations- og referencesystem, således at varer, bygge- og anlægsarbejder og tjenesteydelser beskrives ensartet i alle medlemsstater.

Der er knap 10.000 CPV-koder. Alle CPV-koderne, og deres tilhørende beskrivelser, kaldes for CPV-glossaret. De kan findes i CPV-forordningens bilag I.

Beskrivelserne i CPV-forordningen er ganske korte. Hvad beskrivelserne dækker over kan du læse om i forskellige fortolkningsbidrag, som EU-kommissionen har udgivet.

Se CPV-forordningen og øvrige fortolkningsbidrag (simap.eu)

CPV-koder er et centralt element i EU’s bestræbelser på at fremme konkurrencen om offentlige kontrakter.

CPV-koder bruges dels af ordregivende myndigheder, men også af virksomheder som ønsker at søge på udbud inden for deres forretningsområde. 

I alle udbudsbekendtgørelser skal ordregiver anføre mindst én CPV-kode. Det gør det enkelt og entydigt for virksomheder at finde og identificere de ydelser, ordregiveren udbyder. 

Der findes en CPV-kode for hver type af vare, tjenesteydelse og bygge- og anlægsopgave. Koderne bruges dels af ordregivende myndigheder i udbudsbekendtgørelsen, dels af virksomheder som ønsker at søge på udbud inden for deres forretningsområde.

Alle CPV-koderne, og deres tilhørende beskrivelser, kaldes for CPV-glossaret. De kan findes i CPV-forordningens bilag I.

Beskrivelserne i CPV-forordningen er ganske korte. Du kan derfor få brug for at få udfoldet, hvad beskrivelserne dækker over. Dette kan du gøre gennem forskellige fortolkningsbidrag, som EU-kommissionen har udgivet.

Se CPV-forordningen og øvrige fortolkningsbidrag på EU-Kommissionens side (simap.eu)

Når du har fundet den CPV-kode, der er dækkende for dit indkøb, skal du finde ud af, efter hvilket regelsæt (udbudsdirektivet/udbudsloven, Forsvars- og sikkerhedsdirektivet, Forsyningsvirksomhedsdirektivet mv.) din opgave skal udbydes efter.

Er dit indkøb omfattet af udbudslovens anvendelsesområde, skal du kategorisere, om dit indkøb er en vare, tjenesteydelse eller bygge- og anlægsopgave. 

I udbudsdirektivets bilag II kan du se, hvilke koder der er kategoriseret som bygge- og anlægsopgaver, og i bilag XIV kan du se, hvilke koder der er omfattet af light-regimet (Sociale og andre specifikke tjenesteydelser). Derudover er der en række ydelser, der er undtaget udbudslovens anvendelsesområde i §§ 12-23.

Gå til udbudsdirektivet (EUR-Lex.eu)  

Gå til udbudsloven (retsinformation.dk)

Søg i CPV-koder omfattet af light-regimet

Udbud

Vejledning og viden

Se Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens vejledninger, guides og juridiske vurderinger (notater) på udbudsområdet, herunder vejledning om udbudsreglerne.

Vejledning og viden
Regler og lovgivning

Tærskelværdier for udbud

Se de gældende tærskelværdier samt tidligere års tærskelværdier.

Gå til Tærskelværdier 2024 og 2025