Afgørelse

Nummer
SIF-15/04335

Emner

  • § 6 / art. 101 - konkurrencebegrænsende aftaler

Indskærpelse om ikke at aftale fælles boykot af en virksomhed

Virksomheder har mulighed for at bede Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen om en vejledende udtalelse om fx et påtænkt tiltag. Skriftlige, vejledende udtalelser vil blive offentliggjort på styrelsens hjemmeside. Styrelsen har desuden mulighed for at anvende indskærpelser over for virksomheder. Skriftlige indskærpelser vil blive offentliggjort på styrelsens hjemmeside. Offentliggørelsen vil som udgangspunkt ske i anonymiseret form. Vejledende udtalelser og indskærpelser er ikke afgørelser og kan ikke indbringes for Konkurrenceankenævnet.

Baggrund
Efter omtale i pressen i april 2015 blev Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen opmærksom på, at en række pizzeriaer havde oprettet en forening med navnet ”Boykot Just Eat”.

Ifølge foreningens formand havde foreningen til formål at få så mange pizzeriaer som muligt til at opsige deres samarbejde med Just Eat. Desuden er det styrelsens forståelse, at foreningens formand faktisk har afleveret samlede opsigelser til Just Eat fra et stort antal pizzeriaer.

Hvis virksomheder aftaler at boykotte en virksomhed, som fx Just Eat, kan det være i strid med konkurrenceloven. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen tog derfor kontakt med foreningens formand, og ud fra det oplyste blev foreningens navn og formål herefter ændret.

På den baggrund - og da styrelsen fandt, at de ressourcer, der skulle anvendes på at undersøge sagen til bunds, ikke ville stå mål med undersøgelsens forventede resultat og betydning for konkurrencen - har styrelsen besluttet, at der ikke på nuværende tidspunkt er tilstrækkelig anledning til at gå videre med sagen, jf. konkurrencelovens § 15, stk. 1, 3. punktum.

Styrelsen finder dog, at der er grund til at gøre opmærksom på følgende:

Konkurrencereglerne
Det er forbudt for virksomheder at indgå aftaler, der direkte eller indirekte har til formål eller til følge at begrænse konkurrencen, jf. konkurrencelovens § 6. Sådanne aftaler kan bl.a. bestå i, at konkurrenter aftaler at lade være med at bruge en bestemt måde at sælge sine varer på.

Aftaler, der træffes af virksomheder, der er i konkurrence med hinanden, er særligt skadelige for konkurrencen. Dette gælder ikke mindst aftaler om begrænsning af produktion eller salg.

For sådanne aftaler vil selve deres formål være at begrænse konkurrencen, og det er ikke nødvendigt at kunne påvise nogen effekt heraf, og der gælder heller ikke nogen bagatelgrænse for overtrædelser af denne art, jf. konkurrencelovens § 7, stk. 2.

Det er i den forbindelse også vigtigt at være opmærksom på, at en aftale, der i strid med konkurrencelovens § 6, er ugyldig, jf. konkurrencelovens § 6, stk. 5.

Indskærpelse
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen indskærper, at det alene skal være op til hver enkelt virksomhed at afgøre, hvem virksomheden ønsker at handle med, og det kan udgøre en alvorlig overtrædelse af konkurrencelovens § 6, hvis konkurrerende virksomheder aftaler eller på anden måde samordner deres forretningsmæssige adfærd i så henseende.

Det er virksomhedernes eget ansvar at sikre sig, at konkurrenceloven overholdes, og styrelsen vil til enhver tid kunne genoptage sagen, hvis styrelsen på baggrund af en klage eller på anden vis erfarer, at der er grundlag herfor.

I den forbindelse henledes opmærksomheden på, at overtrædelse af konkurrenceloven kan straffes, jf. konkurrencelovens § 23 (konkurrenceloven kan ses på styrelsens hjemmeside www.kfst.dk).

-o0o-

En indskærpelse er ikke en afgørelse og kan ikke indbringes for Konkurrenceankenævnet.

Selve beslutningen om at lukke sagen efter konkurrencelovens § 15, stk. 1, 3. punktum, udgør en afgørelse, som dog ikke kan påklages til Konkurrenceankenævnet, jf. konkurrencelovens § 19, stk. 3.