Pressemeddelelse
Standardmarkering af reklamer på sociale medier kan hjælpe forbrugerne
Især børn, men også voksne, har svært ved at identificere kommercielt indhold på sociale medier. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har gennemført to adfærdsvidenskabelige eksperimenter, som viser, at tydelig standardmarkering af reklamer gør det nemmere for både børn og voksne at afkode reklamerne.
Regeringen har netop fremlagt udspillet ”Sociale mediers ansvar”, hvoraf det blandt andet fremgår, at regeringen vil arbejde i europæisk regi for en standardiseret reklamemarkering på digitale platforme. Initiativet bygger på to adfærdsvidenskabelige eksperimenter med standardmarkering af kommercielt indhold på sociale medier, som Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har gennemført.
Det ene eksperiment afdækker børns evner til at forstå kommercielt indhold på YouTube. Eksperimentet viser, at deres forståelse stiger, hvis det kommercielle indhold får en tydelig standardiseret markering med skriftlige og mundlige elementer. I alt deltog 1463 børn i alderen 6 til 12 år i eksperimentet.
Det andet eksperiment fokuserer på voksnes brug af Instagram og undersøger, hvordan forskellige markeringer påvirker forbrugernes opmærksomhed på og forståelse af kommercielt indhold. Igen vises, at tydelige standardiserede markeringer forbedrer forståelsen. 844 voksne Instagrambrugere deltog i det eksperiment.
Blandt børnene, der deltog i eksperimentet, kunne 62 procent identificere kommercielt indhold fra influencere på YouTube, mens tallet steg til 70 procent, når det kommercielle indhold fik en tydelig standardmarkering.
Blandt de voksne kunne 44 procent umiddelbart registrere, at de blev eksponeret for brugergenererede reklamer på Instagram. Her steg andelen til 65 procent, når de brugergenererede reklamer fik en tydelig standardmarkering.
Resultatet af eksperimenterne fremlægger styrelsen i artiklen ”Consumers benefit from visually salient standardized commercial disclosures on social media”. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har desuden udgivet en podcast-episode, hvor specialkonsulent Catrine Normann fortæller om eksperimenterne.
For yderligere information kontakt kommunikationschef i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Hanne Arentoft, på telefon 41 71 50 98.
Pressemeddelelser fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen
Når du tilmelder dig, vil du modtage alle pressemeddelelser fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, herunder om Konkurrencerådets afgørelser, analyser m.v.