Afgørelse

Nummer
4/0120-0500-0031/JKM, SR

Emner

  • § 12 - Fusionskontrol
  • § 16 a - tilsagnsafgørelser

Nykredits tilsagn om administrationsbidrag

Konkurrencerådet: Nykredit får tilladelse til midlertidigt at hæve bidragssatsen på realkreditlån lidt

Pressemeddelelse - 30. november 2011

Konkurrencerådet har i dag afgjort, at Nykredit får mulighed for midlertidigt at hæve bidragssatsen på realkreditlån til privatkunder med lån i ejerboliger og fri-tidshuse lidt. På de fastforrentede lån kan Nykredit hæve bidragssatsen fra 0,50 pct. til 0,55 pct., og på de øvrige lån kan bidragssatsen hæves fra 0,50 pct. til 0,60 pct.

Muligheden for at hæve bidragssatsen over 0,5 pct. gælder i en periode på 5 år fra den 1. april 2012.

Da Nykredit fusionerede med Totalkredit i 2003 afgav Nykredit tilsagn om at sænke bidragssatsen på realkreditlån til 0,5 pct. Konkurrencerådet afgjorde i 2010, at det oprindelige tilsagn ikke var tidsbegrænset. Samtidig tilkendegav Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, at styrelsen ville vurdere, om der var grundlag for at ophæve eller ændre på de tilsagn, Nykredit afgav i 2003.

Konkurrencerådet lægger i sin afgørelse vægt på det oprindelige tilsagns særlige karakter og den ekstraordinære situation, som er en følge af den finansielle krise. Den finansielle krise har medført ændrede krav til sikkerhed og kapital i selskaber i den finansielle sektor, som ikke kunne forudses ved fusionen i 2003. Det har betydet større kapitalomkostninger for Nykredit. Nykredit får derfor mulighed for midlertidigt at hæve bidragssatsen på realkreditlån lidt. Hvis Nykredit hæver bidragssatsen til det maksimalt tilladte inden for den nye tilsagnsaftale, vil selskabet stadig være det realkreditinstitut i landet, der har den laveste bidragssats.

Konkurrencerådet har afgjort, at der ikke er grundlag for helt at ophæve Nykredits tilsagn om at sænke bidragssatsen til 0,5 pct. Konkurrenceforholdene på realkreditmarkedet er fortsat præget af en høj koncentration og de betænkeligheder, som lå til grund for tilsagnet i 2003, er fortsat til stede i mindst samme omfang.

Totalkredit er ikke omfattet af den oprindelige tilsagnsaftale mellem Konkurrencerådet og Nykredit. Nykredit har i sommeren 2011 annonceret, at nye realkreditlån til privatkunder fremover sker gennem Totalkredit.

Direktør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Agnete Gersing, siger:

Tilsagn i fusionssager er bindende, og de skal overholdes, uanset hvad der i øvrigt sker. Kun i helt ekstraordinære tilfælde vil et tilsagn efterfølgende kunne revurderes.

Den finansielle krise har skabt en helt særlig situation. Set i lyset af at tilsagnet direkte regulerer Nykredits bidragssatser, ville det være uproportionalt ikke at give Nykredit mulighed for en midlertidig forhøjelse.

Realkreditmarkedet er stadig præget af væsentlige konkurrenceproblemer. Derfor er der ikke grundlag for at ophæve det tilsagn, som Nykredit afgav i 2003.