Pressemeddelelse

Betalingsrapport 2024: Store prisforskelle på indløsningsgebyrer

En gennemsnitlig forretning, der modtager betalinger med internationale kort, som VISA og Mastercard, kan spare godt 40 procent på kortindløsningsgebyret ved at vælge den billigste kortindløser frem for den dyreste. Det viser ”Betalingsrapport 2024”, som Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen hvert andet år udarbejder for erhvervsministeren.

23. september 2024 kl. 11:20 er det i femte afsnit herunder præciseret, at antallet af Dankorttransaktioner udgjorde godt 60 procent i 2019.

Det er vigtigt, at betalingsmarkedet er velfungerende, så virksomheder og forbrugere kan betale sikkert og nemt, samtidig med, at betalingerne ikke er for dyre.

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen offentliggør i dag ”Betalingsrapport 2024”, som blandt andet fokuserer på gebyrer mellem aktørerne på betalingsområdet og bringer resultater fra en spørgeundersøgelse om forbrugernes betalingsvaner.

Rapporten viser blandt andet, at forretninger, myndigheder og andre betalingsmodtagere gennemsnitligt kan spare godt 40 procent på indløsningsgebyret, hvis de køber indløsning hos den billigste kortindløser frem for den dyreste. Betalingsmodtagerne kan således spare penge ved at være aktive i valg af indløser og indløsningsvilkår.

Kortindløsere er virksomheder, der håndterer og behandler korttransaktioner for forretninger og andre, der modtager betalinger med kort.

Rapporten viser også, at de senere års fald i andelen af Dankort-transaktioner er fortsat i 2023. I 2023 udgjorde Dankort-transaktioner knap halvdelen af transaktionerne, mens de udgjorde næsten 70 procent i 2019. I stedet er andelen af transaktioner med internationale kort steget.

Faldet i brugen af Dankort skal blandt andet ses i lyset af, at wallet-løsninger anvendes i stigende grad, og at der i april 2024 kun var ét pengeinstitut, som tilbød Dankort i Apple Pay. Det forventes dog at flere pengeinstitutter vil tilbyde denne løsning fremadrettet.

Knap halvdelen af alle kort udstedt i 2023 var co-badgede kort. Det vil sige kort med flere betalingsløsninger, som for eksempel Visa/Dankort og Mastercard Dankort.

Hvert andet år udarbejder Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen en rapport til erhvervsministeren om reglerne og udviklingen på betalingsområdet.

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen håndhæver en række bestemmelser i betalingsloven. Konkurrencerådet har det overordnede ansvar for styrelsens tilsyn med reglerne.

For yderligere information

Kontakt kommunikationschef i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Hanne Arentoft, på telefon 41 71 50 98.

Links

Pressemeddelelser fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen

Når du tilmelder dig, vil du modtage alle pressemeddelelser fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, herunder om Konkurrencerådets afgørelser, analyser m.v.