Afgørelse
Nummer
ks
Konkurrencestyr. brev af 1. september 1999 til Telestyrelsen
Der findes ikke på det foreliggende grundlag, at Tele Danmarks forslag til endelige maksimalpriser på forsyningspligtområdet for år 2000 og foreløbige maksimalpriser for år 2001 er konkurrenceforvridende eller på anden måde i strid med konkurrenceloven. Tele Danmarks prisforslag udgør derfor ikke et misbrug af dominerende stilling i strid med konkurrencelovens § 11, stk. 1.
Konkurrencestyrelsens brev af 25. august 1999 til Telestyrelsen
»Tele Danmarks maksimalpriser for år 2000 og 2001
Indledning
Telestyrelsen har ved skrivelse af 19. august 1999 anmodet Konkurrencerådet om en udtalelse om Tele Danmarks forslag af 18. august 1999 til endelige maksimalpriser for forsyningspligtområdet for år 2000 og foreløbige maksimalpriser for år 2001.
Udtalelsen, der er bindende for Telestyrelsen, afgives i medfør af forsyningspligtlovens § 10, stk. 6 og 7. I bekendtgørelse om forsyningspligt er angivet, at Konkurrencerådets udtalelse skal indgå i Telestyrelsens efterprøvelse af kravet om, at de fastsatte maksimalpriser ikke er konkurrenceforvridende eller på anden måde i strid med konkurrencelovgivningen, er opfyldt.
Det fremgår af forsyningspligtbekendtgørelsens § 17, stk. 2, at Konkurrencerådet blandt andet skal vurdere,
om de foreslåede maksimalpriser er konkurrenceforvridende, eksempelvis fordi disse foreslås fastsat således, at de mest konkurrenceudsatte takstelementer fastsættes lavere end det er berettiget ud fra de underliggende omkostninger, herunder de underliggende omkostninger til de samtrafikydelser, der indgår i forsyningspligtpriserne, og
om de foreslåede maksimalpriser medfører en takststruktur, der samlet indebærer konkurrenceforvridning mellem fastnet- og mobilmarkedet.
Konkurrencerådet har drøftet Tele Danmarks prisforslag på et møde den 25. august 1999.
Konkurrencerådets udtalelse
Konkurrencerådet skal i medfør af § 10, stk. 6 i lov om forsyningspligt og visse forbrugerforhold inden for telesektoren afgive følgende udtalelse til Telestyrelsen:
Konkurrencerådet finder ikke på det foreliggende grundlag, at Tele Danmarks forslag til endelige maksimalpriser på forsyningspligtområdet for år 2000 og foreløbige maksimalpriser for år 2001 er konkurrenceforvridende eller på anden måde i strid med konkurrenceloven. Tele Danmarks prisforslag udgør derfor ikke et misbrug af dominerende stilling i strid med konkurrencelovens § 11, stk. 1.
Rådets udtalelse, som efter forsyningspligtlovens § 10, stk. 7 skal afgives senest 14 dage efter anmodning herom, er afgivet på grundlag af tidligere tilvejebragte oplysninger samt oplysninger meddelt af Tele Danmark til brug for den foreliggende sag.
Baggrunden for udtalelsen
Markedet udgøres af fastnetbaseret taletelefoni. Tele Danmark havde indtil for få år siden et lovbestemt monopol (eneret) til at udbyde taletelefoni. Ved liberaliseringen blev Tele Danmark pålagt en forsyningspligt for en række teleydelser.
Grundlaget for udbud af taletelefoni er et abonnementsforhold. For så vidt angår markedet for abonnementsforhold - forstået som den enkelte fastnet abonnentlinie - har Tele Danmark på nuværende tidspunkt et dé facto monopol, idet Tele Danmark indtil videre er det eneste selskab, der reelt udbyder abonnementer til fastnettelefoni på det danske marked for forsyningspligtydelser. Selv når andre teleoperatører på det danske marked begynder at udbyde abonnementsforhold, vil Tele Danmark fortsat i en længere periode være den klart dominerende aktør på markedet, og derfor underlagt forbuddet mod misbrug af dominerende stilling i konkurrencelovens § 11.
Markedet for taletelefoni omfattet af forsyningspligten kan opdeles i delmarkederne national fastnettelefoni (nær- og fjerntrafik), udlandstelefoni, opkald til mobilnet og servicetelefoni. På alle disse delmarkeder har Tele Danmark en markedsandel på over 50 \%. Det fremgår imidlertid af en rapport udarbejdet af AMI til brug for Tele Danmarks prisforslag, at Tele Danmark i de senere år med accelererende kraft har tabt markedsandele på fastnettelefoni.
Tele Danmark indtager således en i henhold til konkurrencelovens § 11 dominerende stilling på såvel markedet for fastnettelefoni som helhed som på de underliggende delmarkeder.
Konkurrencerådet har i bedømmelsen af Tele Danmarks prisforslag lagt vægt på, at der sker en geografisk harmonisering af prisen for selve abonnementet, således at prisen er den samme i alle landsdele, og at harmoniseringen ikke sker på det i øjeblikket højeste niveau på kr. 361, men kun på kr. 340.
Prisforslaget indebærer således, at Tele Danmarks opretholdelse af en betydelig geografisk og ikke omkostningsmæssigt begrundet prisdiskriminering bringes til ophør.
Det er vigtigt, at stigningen i den gennemsnitlige abonnementsafgift som følge af harmoniseringen ikke bliver så stor, at det nødvendiggør et fald i trafiktaksterne, som medfører, at konkurrencespændet, dvs. forskellen mellem slutbrugerprisen og samtrafikprisen, indsnævres så meget, at det skader konkurrencen. Det er vurderingen, at den i prisforslaget indeholdte rebalancering er beskeden og ikke indebærer krydssubsidiering fra abonnementsforholdene til de konkurrenceudsatte trafikydelser.
I denne forbindelse er det tillagt betydning, at der for de fleste trafikydelser sker et fald, der som minimum opfylder kravene til realtakstfaldene. De foreslåede indlandstakster anses også for at være kalkuleret i god overensstemmelse med de underliggende omkostninger.
Den af Tele Danmark foreslåede ændring af opkaldsafgiften, således at denne ikke opkræves for forgæves opkald, bringer det samlede provenu for denne afgift i bedre overensstemmelse med de underliggende omkostninger, og den markedstilpasning, der i øvrigt er i gang på dette område.
Konkurrencerådet anser samlet det af Tele Danmark fremsendte prisforslag til endelige maksimalpriser for år 2000 og foreløbige maksimalpriser for år 2001 for ikke at være konkurrenceforvridende eller på anden måde i strid med konkurrenceloven. Der er derfor ikke grundlag for at statuere misbrug af dominerende stilling i medfør af konkurrencelovens § 11, stk. 1.
Med venlig hilsen
Thomas Hauerberg«