Afgørelse
Nummer
3:1120-0301-77/Infrastruktur/lob
Emner
- § 6 / art. 101 - konkurrencebegrænsende aftaler
- § 12 - Fusionskontrol
Anmeldelse af joint venture aftale mellem Elite Rederi og Clipper Invest Ltd
Elite Rederi og Rederiet Clipper Invest etablerede Clipper Elite Carrier som et joint venture. Da Clipper Elite Carrier ikke var selvstændigt fungerende, var det ikke omfattet af reglerne om fusionskontrol. Herudover udgjorde Clipper Elite Carrier ikke en negativ påvirkning af konkurrencen, hvorfor der kunne meddeles erklæring om ikke-indgreb.
Rådsmødet den 19. juni 2002
Elite Rederi og rederiet Clipper Invest anmeldte i december 1999 et samarbejde benævnt Clipper Elite Carrier (CEC). De to parter havde etableret et joint venture, der skulle forestå befragtning (kommerciel management) af skibe af typen multipurpose/projektskibe op til 25.000 TDW og containerfeederskibe op til 1100 TEU. Clipper og Elite overlader herved alle deres aktiviteter vedrørende befragtning af skibe, og der etableres samsejling, hvorved alle indtægtes puljes, og overskuddet fordeles i forhold til skibenes størrelse og indtjeningsevne efter et på forhånd fastlagt indekstal.
Parterne havde anmeldt samarbejdet som en fusion, idet de anså joint venturet for selvstændigt fungerende. For at et joint venture er at anse for en fusion, skal der foreligge fælles kontrol, og det skal på et varigt grundlag varetage en selvstændig erhvervsvirksomheds samtlige funktioner. Konkurrencestyrelsen vurderede, at formålet med etableringen af CEC er at samle Clipper og Elites aktiviteter inden for befragtning af skibe, dvs. CEC fungerer som et fælles salgsagentur for moderselskaberne. Idet joint venturet ikke forestår befragtning af skibe for andre selskaber udover moderselskaberne, er det således ikke at anse for selvstændigt fungerende. Der er derfor tale om en aftale omfattet af konkurrencelovens kapitel 2.
Konkurrencestyrelsen afgrænsede det relevante marked til at være markedet for kommerciel management af skibe af typen multipurpose/projektskibe op til 25.000 TDW og containerfeederskibe op til 1100 TEU. Det geografiske marked afgrænsedes som verdensmarkedet. Anmelder havde anført, at CEC’s markedsandel på verdensbasis må anses for at ligge på langt under 10 pct. På baggrund af den foretagne markedsafgrænsning vurderede styrelsen, at dannelsen af CEC ikke vil kunne antages at påvirke konkurrencen i et sådant omfang, at der kan forventes eller konstateres negative virkninger på markedet. Aftalen fandtes derfor ikke at falde ind under forbuddet i konkurrencelovens § 6, stk. 1, hvorfor den meddeltes en erklæring om ikke-indgreb i medfør af § 9.