Øvrige nyheder
Få konkurrencen ind på rygraden
Knæk og bræk. Danskerne og det danske samfund betaler hvert år milliarder af kroner for behandlinger hos landets kiropraktorer og fysioterapeuter. Men vi får ikke så meget sundhed for pengene, som vi kunne.
Af Agnete Gersing, direktør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen
Problemet er en regulering, som begrænser konkurrencen og forhindrer de bedste behandlere i at vinde markedsandele.
I en periode på to år har fire ud af ti danskere været i behandling hos en kiropraktor eller fysioterapeut. Og der er betalt i alt 5,4 milliarder kroner for behandlingerne.
Kan vi få mere for pengene? Ja! Lad os forestille os, at vi kender en dygtig og autoriseret fysioterapeut eller kiropraktor, som har høje ambitioner om at etablere egen klinik.
Fuld af forventninger går han i gang, men opdager hurtigt, at det er svært at skabe en god forretning uden et af de eftertragtede ydernumre.
Hans patienter kan kun få offentligt tilskud, hvis han har et ydernummer. Og det er relevant for langt de fleste patienter. Vores skøn viser, at der er et offentligt tilskud knyttet til 90 procent af kiropraktorernes behandlinger og 80 procent af fysioterapeuternes. Uden ydernummer skal vores ven kæmpe en ulige kamp med de behandlere, som har et ydernummer, og dermed får offentlig støtte.
Vi antager, at vores ven er heldig. Han får et ydernummer – enten tildelt ved et af regionernes meget sjældne udbud eller købt til markedspris. Men dermed er hans problemer ikke løst. Han må ikke selv bestemme, hvor klinikken skal ligge, for ydernummeret er knyttet til et bestemt geografisk område.
Flere udfordringer venter. Vores ven mangler startkapital. Hans partner, der vil skyde penge i projektet, må hverken eje klinikken eller sidde i direktionen.
Alligevel finder vores ven en løsning, så vi antager, at ydernummeret er sikret, beliggenheden accepteret og startkapitalen fundet. Endelig kan han åbne sin klinik.
Desværre må han ikke tiltrække nye kunder med lavere priser. For priserne er fastsat i overenskomsten. Og får han for meget succes, risikerer han som fysioterapeut at ramme et loft for, hvor meget han må omsætte. Kommer han over loftet, kan hans patienter ikke længere få tilskud til behandlingerne. Det begrænser lysten til at drive klinikken godt og effektivt.
Den nuværende regulering begrænser konkurrencen, giver risiko for lokale monopoler og er en hæmsko for mange dygtige, autoriserede behandlere. Især dem, der ikke kan få et ydernummer.
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens beregninger indikerer, at der kan være omkring 260 millioner kroner årligt at spare ved en smartere regulering af fysioterapeuter og kiropraktorer. Reguleringen er indført for at understøtte en række samfundshensyn; blandt andet danskernes sundhed og kontrol med de offentlige udgifter.
Det er vigtige hensyn. Men de kan tilgodeses på en smartere måde end i dag.
Velfungerende markeder med effektiv konkurrence og dynamiske virksomheder er godt for forbrugere og samfundet. Også når det gælder fysioterapi og kiropraktik.
Bragt i Jyllands-Posten den 22. september 2014