Afgørelse

Nummer
KL-2-2013

Emner

  • Betalingstjenesteloven §79

Kendelse af 11. december 2013 - Nets Holding A/S mod Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen

Konkurrenceankenævnet stadfæster Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens afgørelse om Nets' gebyrer.

Nets skal sænke sine gebyrer for køb med dankort på internettet. Det har Konkurrenceankenævnet afgjort. Dermed stadfæster ankenævnet Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens afgørelse fra maj 2013.

I sin kendelse skriver Konkurrenceankenævnet:

Samlet finder Konkurrenceankenævnet derfor, at Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens skøn er overordentlig robust, hvorfor styrelsens afgørelse af 22. maj 2013 stadfæstes.

Der blev i 2012 foretaget omkring 60 millioner dankorttransaktioner på internettet, og afgørelsen sparer således de danske forbrugere og internetbutikker for en udgift på 30-50 mio. kr. om året.

I november 2012 afgjorde Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, at Nets tog for høje gebyrer fra netbutikkerne, når forbrugerne betaler med dankort. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen påbød efter betalingstjenesteloven Nets at sætte gebyrerne ned til et rimeligt niveau.

I maj 2013 påbød Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Nets at sænke dankortgebyrerne ved nethandel med cirka en tredjedel til et beløb, som ikke overstiger 1,20 kroner i gennemsnit.

Nets ankede Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens afgørelse til Konkurrenceankenævnet og bad om, at afgørelsen først trådte i kraft, når ankenævnet havde behandlet sagen.

Konkurrenceankenævnet slog i juli 2013 fast, at Nets skulle følge Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens afgørelse, indtil nævnet havde taget endelig stilling i sagen. Herefter nedsatte Nets gebyret som påbudt.

Ankenævnets afgørelse vedrører alene de dankortgebyrer, som Nets opkræver hos netbutikkerne. Sideløbende har Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen iværksat en undersøgelse af danske netbutikkers opkrævning af gebyrer hos forbrugerne, når de betaler med betalingskort. Undersøgelsen ventes afsluttet i begyndelsen af 2014.

Direktør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Agnete Gersing, siger:

Ankenævnet har nu bekræftet, at Nets’ gebyrer var urimeligt høje, og at Nets skal sænke sine gebyrer ved betaling med dankort på nettet. Nets satte allerede gebyrerne ned i sommer, som vi havde påbudt. Det gavner både Nets’ kunder, som har betalt overpriser, og de forbrugere, som har handlet i de netbutikker, der har videresendt udgiften til deres kunder.
Kendelsen er principiel, fordi den danner praksis for, hvordan Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen fremover kan gribe ind, hvis virksomheder tager urimeligt høje gebyrer i strid med betalingstjenesteloven.

For yderligere information kontakt kommunikationschef i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Hanne Arentoft, på telefon 41 71 50 98.

Ankehistorik