Vedrørende etableringen af Dansk Distributionscenter A/S
Forbruger-kontakt a-s og Berlingske Lokalaviser A/S har etableret et nyt fælles selskab, Dansk Distributionscenter A/S (DDC), der skal have til formål at drive distributionsvirksomhed i form af husstandsomdeling af reklametryksager, gratisaviser mv.
Fire udbydere præger på nuværende tidspunkt distributionsmarkedet, Post Danmark, Dansk Total Distribution, Forbruger-kontakt a-s og Berlingske Lokalaviser A/S.
Post Danmark er den største aktør på markedet, og den eneste enkelt aktør, der har et landsdækkende omdelerkorps. Efterspørgerne af distributionsydelsen er først og fremmest annoncører fra detailhandlen. De største annoncører, som fx de landsdækkende detailhandelskæder, vil typisk efterspørge distributionsydelsen over hele landet for at få omdelt deres tryksager til samtlige husstande.
Styrelsen har fundet, at DDC er et joint venture, der på et varigt grundlag kan varetage en selvstændig virksomheds funktioner, og som er underlagt parternes fælles kontrol. Der er derfor tale om en fusion i henhold til konkurrencelovens § 12 a, stk. 1, nr. 2, jf. stk. 2.
Styrelsen har ikke fundet, at etableringen af DDC skaber eller styrker en dominerende stilling på det relevante marked, der bevirker, at den effektive konkurrence hæmmes betydeligt. Styrelsen har på den baggrund godkendt fusionen, jf. konkurrencelovens § 12 c, stk. 2.
Styrelsen finder endvidere ikke, at joint venturet har til formål eller følge at samordne fortsat uafhængige virksomheders konkurrenceadfærd, jf. konkurrencelovens § 12 c, stk. 3 og 4.
I tilknytning til etableringen af DDC har parterne indgået en række aftaler, der indskrænker parternes handlefrihed på markedet. Styrelsen har fundet, at aftalerne går ud over, hvad der må anses for nødvendigt for fusionens gennemførelse. Aftalerne anses derfor ikke for accessoriske i deres nuværende udformning.
Der er tale om en bestemmelse i aktionæroverenskomstens § 3, hvorefter DDC har eneret til at distribuere for parterne i DDC’s område i tre år.
Der er endvidere tale om en bestemmelse i aktionæroverenskomstens § 9, der pålægger parterne ikke at oprette selvstændig distributionsvirksomhed i det nye DDC’s område, så længe den enkelte part ejer aktier i DDC og et år derefter.
På det foreliggende grundlag har styrelsens dog fundet, at konkurrenceklausulen og eneretsperioden ikke har en sådan indvirkning på konkurrencen, at der er tale om konkurrencebegrænsninger i henhold til konkurrencelovens § 6, stk. 1.
Styrelsen har lagt til grund, at konkurrenceklausulen er begrænset til parternes mulighed for at oprette eget omdelerkorps i DDC’s område. Konkurrenceklausulen indebærer således ikke begrænsninger i parternes adgang til at konkurrere om kunder. Parterne kan frit konkurrere med DDC om kunder, der har hjemsted i DDC’s område og/eller skal have distribueret i DDC’s område.
Efter udløbet af eneretsperioden på tre år står det endvidere parterne frit for at anvende en alternativ distributør i DDC’s område. Det vil således være muligt for parterne at tilbyde kunderne landsdækkende distribution efter tre år uden at anvende DDC som distributør.