Afgørelse

Nummer
SIF - 16/01012

Emner

  • § 12 - Fusionskontrol

Nykredits tilsagn om administrationsbidrag II

Konkurrencerådet har afgjort, at der ikke er grundlag for at ophæve Nykredits tilsagn fra 2003 om loft på bidragssatserne. Samtidig har rådet afgjort, at nye tilsagn kan erstatte det oprindelige tilsagn fra 2003.

Konkurrencerådets formand, Christian Schultz, siger:

Konkurrencerådets betænkeligheder ved fusionen af Nykredit og Totalkredit er stadig til stede i mindst samme omfang som i 2003. Derfor har vi afvist at ophæve Nykredits oprindelige tilsagn om loft over bidragssatserne. Nykredit har nu tilbudt nye tilsagn, som efter vores vurdering er bedre for konkurrencen end de oprindelige. Den løsning har Konkurrencerådet godkendt.

Vi ser et grundlag for at tillade en vis stigning i bidragssatserne for nogle af de eksisterende lån i Nykredit Realkredit. Men bidragssatserne vil fortsat være de klart laveste i markedet, og de eksisterende lån i Nykredit Realkredit vil også fortsat være beskyttet mod stigende bidrag. For alle de nye lån, som Nykredit Realkredit fremover udsteder, vil der derimod ikke længere være et bidragsloft. I stedet vil kunderne i de næste syv år være sikret lave skifteomkostninger, hvis Nykredit varsler højere bidragssatser.

Efter 30. juni 2024 vil nye kunder i Nykredit Realkredit ikke længere være beskyttet af tilsagn. Konkurrencerådet har lagt vægt på, at effekten af det oprindelige tilsagn i forvejen ville være meget begrænset i 2024. Det skal ses i lyset af, at Nykredit siden 2012 har valgt at foretage alle nyudlån via Totalkredit, som ikke er omfattet af tilsagn, samt at der kun er få af de
gamle lån” tilbage i Nykredit Realkredit, som med de nye tilsagn fortsat er beskyttet mod forøgede bidrag.”

Selv om Nykredits tilsagn er et skridt i den rigtige retning, er der stadig et godt stykke vej til et velfungerende realkreditmarked i konkurrencemæssig forstand. Det var også konklusionen i den analyse, som Konkurrencerådet præsenterede for mindre end en måned siden.

Nykredit har anmodet om at få ophævet koncernens oprindelige tilsagn fra 2003 om loft over bidragssatser på lån udstedt af Nykredit Realkredit. Konkurrencerådet har afgjort, at der ikke er grundlag for at ophæve tilsagnet.

Konkurrencerådet har samtidig godkendt to nye tilsagn, som Nykredit har tilbudt, og som erstatter de oprindelige tilsagn fra 2003. De nye tilsagn indebærer, at:

  • Eksisterende kunder i Nykredit Realkredit A/S med fastforrentede lån med afdrag, får ikke højere bidragssatser, mens kunder med de mere risikable lån kan opleve bidragsstigninger på op til 0,15 procentpoint. Rådet har lagt vægt på, at de nye tilsagn beskytter eksisterende lån i Nykredit Realkredit mod prisstigninger, der skyldes tab af konkurrencepres som følge af fusionen. Disse lån vil fortsat have de laveste bidragssatser på markedet.
  • Indtil 30. juni 2024 vil nye kunder i Nykredit Realkredit ikke blive opkrævet kurtage og kursskæring ved indfrielse i seks måneder efter varsling af bidragsstigninger. Konkurrencerådet vurderer, at det kan fremme konkurrencen og gøre det mindre lønsomt for Nykredit at hæve bidragssatserne, idet kundernes skifteomkostninger bliver lavere.
  • Indtil 30. juni 2024 vil nye kunder i Nykredit Realkredit få afregnet deres eventuelle rabatter i forbindelse med terminsbetalingen hvert kvartal. Konkurrencerådet vurderer, at det vil reducere risikoen for at Nykredit benytter sin rabatmodel (kundekroner) til at fastholde kunderne, så de ikke skifter til et andet institut.

 
Nykredit har således tilbudt at erstatte det eksisterende tilsagn om bidragsloft med de nye tilsagn. Den løsning har Konkurrencerådet accepteret. I sin afgørelse har Konkurrencerådet blandt andet taget højde for, at effekten af det oprindelige tilsagn udvandes, fordi Nykredit siden 2012 har valgt at udstede alle nye lån i regi af Totalkredit, som ikke er omfattet af bidragsloftet.

Nykredits nye tilsagn træder i kraft fra dags dato.

TILSAGN I KONKURRENCESAGER
  • Virksomheden formulerer selv tilsagnene.
  • Tilsagnene forpligter virksomheden til at handle eller undlade at handle på en bestemt måde.
  • Tilsagnene er bindende for virksomheden.
  • Et tilsagn kan give samme effekt på et marked som et påbud, idet virksomheden fjerner en mulig konkurrencebegrænsende adfærd, som kan være skadelig for både forbrugere, virksomheder og samfundsøkonomien.