Afgørelse

Nummer
4/0120-0220-0018 /REL

Emner

  • § 11 b - Ordninger om frit valg

Betinget afgørelse i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens undersøgelse af Kerteminde Kommunes priser for praktisk hjælp og personlig pleje

Efter undersøgelse af Kerteminde Kommunes priser for praktisk hjælp og personlig pleje kunne Konkurrencestyrelsen konkludere, at Kerteminde Kommunes praksis for prisfastsættelse var i strid med frit valg-reglerne.

Betinget afgørelse i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens undersøgelse af Kerteminde Kommunes priser for praktisk hjælp og personlig pleje

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen skal herved vende tilbage til Kerteminde Kommune med en betinget afgørelse i sagen vedrørende kommunens priser for praktisk hjælp og personlig pleje i 2009 og 2010.

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen er sekretariat for Konkurrencerådet. Rådets kompetencer efter konkurrencelovens § 11b, i forhold til fastsættelse af priser for personlig og praktisk hjælp på ældreområdet, er fastlagt i bekendtgørelse nr. 1076.[1]

Efter konkurrencelovens § 11b kan Konkurrencerådet undersøge, om en offentlig myndigheds afregningspris over for en privat leverandør for levering af frit valg-ydelser er fastsat i overensstemmelse med de gældende bestemmelser på frit valg-området.

Hvis prisen er lavere eller skønnes lavere end den pris, der følger af beregningsreglerne, kan rådet påbyde myndigheden at ophøre med den regelstridige praksis for prisfastsættelsen og anvende bestemte beregningsgrundlag, beregningsmetoder eller afregningspriser over for de private leverandører. Endvidere kan rådet påbyde myndigheden at efterbetale private leverandører forskellen mellem en for lavt fastsat pris og den afregningspris, som burde være anvendt i henhold til de gældende regler.

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen optog den 6. maj 2010 sagen vedrørende Kerteminde Kommunes priser for praktisk hjælp og personlig pleje. Styrelsen har i forlængelse heraf modtaget kommunens redegørelse af 7. juni 2010 samt mails af 1. juli 2010, 2. juli 2010 og 9. august 2010.

I gennemgangen af det fremsendte materiale kan Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen konstatere, at Kerteminde Kommune ikke har opgjort en pris for leveringen af praktisk hjælp.

I kommunens redegørelse fra 7. juni 2010 til Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen fremgår det endvidere, at kommunen ”ikke gør brug af elever til beregning af frit valg”. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen kan imidlertid i Kerteminde Kommunes regnskab fra 2009, som kommunen vedlagde som bilag 1 til redegørelsen af 7. juni 2010, konstatere, at kommunen har haft udgifter til elever for mere end 6 mio. kr.

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens § 11b-vurdering
På baggrund af Kerteminde Kommunes redegørelse for kommunens prisfastsættelse af frit valg-ydelserne praktisk hjælp og personlig pleje er det Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens vurdering, at Kerteminde Kommunes praksis for prisfastsættelse er i strid med frit valg-reglerne.

For det første har Kerteminde Kommune ikke fastsat en særskilt pris for frit valg-ydelsen praktisk hjælp. I henhold til bekendtgørelse om kvalitetsstandarder og frit valg af leverandør af personlig og praktisk hjælp m.v. [2] er kommunen som minimum forpligtet til at fastsætte priskrav for personlig pleje i hverdagstimerne, personlig pleje på øvrige tider, madservice med udbringning til hjemmet, madservice uden udbringning til hjemmet samt øvrig praktisk hjælp [3].

For det andet viser kommunens regnskab fra 2009, at kommunen har undladt at indregne anvendt elevtid i opgørelsen af brugertidsprocenten (BTP) til brug for kommunens beregning af priser for frit valg-ydelser.

I medfør af konkurrencelovens § 11b samt bekendtgørelse om kvalitetsstandarder og frit valg af leverandør af personlig og praktisk hjælp m.v. kan Konkurrencerådet påbyde Kerteminde Kommune at prisfastsætte frit valg-ydelsen praktisk hjælp og personlig pleje i 2009 og 2010. Konkurrencerådet kan endvidere påbyde kommunen at gennemføre efterbetaling til private leverandører af frit valg-ydelser, såfremt prisfastsættelsen viser, at leverandørerne har krav på dette.

Forudsat at Kerteminde Kommune bekræfter, at kommunen vil gennemføre nye beregninger af kommunens afregningspriser, således at kommunen beregner en særskilt timepris for praktisk hjælp, hvori udgifter for leveret tid af elever indgår for 2009 og 2010, vurderer styrelsen imidlertid ikke, at der er anledning til at foretage sig videre i sagen eller indbringe sagen for Konkurrencerådet.

Såfremt Kerteminde Kommunes fastsættelse af timeprisen for levering af praktisk hjælp viser, at den nye pris er højere end den anvendte afregningspris, eller hvis inddragelsen af anvendt elevtid ændrer i kommunens prisfastsættelse af praktisk hjælp og/eller personlig pleje, skal Kerteminde Kommune i overensstemmelse med frit valg-ordningens regler senest 2 måneder efter konstateret underprissætning efterbetale private leverandører, som leverer og har leveret de pågældende ydelser i 2009 og 2010, der er konstateret underprissat. Endvidere skal Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen gøre Kerteminde Kommune opmærksom på, at de forhold, der gør sig gældende for 2009 og 2010, også gælder for 2011.

Samlet skal Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen bede Kerteminde Kommune om at gennemføre nye beregninger af kommunens afregningspriser, hvori udgifter for anvendt elevtid for 2009 og 2010 indgår, herunder udarbejde en særskilt timepris for praktisk hjælp.

For god ordens skyld gøres opmærksom på, at hvis Kerteminde Kommune senest 10. oktober 2011 bekræfter, at kommunen vil gennemføre nye beregninger af kommunens afregningspriser, vil den efterfølgende afgørelse om, at der herefter ikke findes at være grundlag for at gribe ind efter konkurrencelovens § 11b, stk. 2, være omfattet af klageadgangen efter reglerne i konkurrencelovens § 19.

Konkurrenceloven er gengivet på Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens hjemmeside www.kfst.dk


[1] Bekendtgørelse nr. 1076 af 28. august 2007 om Konkurrencerådets beføjelser efter konkurrencelovens § 11b i forhold til frit valg-ordninger efter anden lovgivning.

[2] Det bemærkes, at madservicedelen er ikke genstand for Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens undersøgelse af Kerteminde Kommune.

[3] Bekendtgørelse nr. 299 af 25. marts 2010.