Analyse

Status for skærpet prisovervågning 2023

Som følge af den høje inflation har KFST siden august 2022 fulgt den generelle prisudvikling (inflationen) og udviklingen i bruttoavancerne. Erhvervsministeren modtog i begyndelsen af 2023 samt i juni 2023 en status på prisovervågningen. I dette notat gives en kort opdatering.

Overordnet status er som følgende:

  • Forbrugerpriserne er siden starten af 2022 og frem til august 2023 steget mindre end i Holland, Sverige og Tyskland i gennemsnit og mindre end i EU-landene set under ét. Opgjort ved det EU-harmoniserede forbrugerprisindeks, HICP, steg de danske forbrugerpriser under et med 0,6 pct. fra september 2022 til september 2023, hvilket er den laveste inflation siden februar 2021. Anvendes Danmarks Statistiks forbrugerprisindeks, var inflationen 0,9 pct. i september 2023. Forbrugerpriserne har været omtrent konstante siden oktober 2022.

  • For hele økonomien er den sæsonkorrigerede bruttoavanceprocent opgjort til ca. 30 pct. i 2. kvartal 2023. Det er lidt lavere end i årene før 2022, hvor inflationen tog fart.

  • Udviklingen dækker over en betydelig variation på tværs af brancher.

    • Bruttoavanceprocenten er faldet betydeligt for industrien under et samt i detail- og engroshandlen i 2022. Landbrug, skovbrug og fiskeri oplevede et kraftigt fald i anden halvdel af 2021. For industri og handel er bruttoavanceprocenten gået lidt op igen i 2023, mens bruttoavanceprocenten for landbrug, skovbrug og fiskeri nu er højere end i årene før 2022.

    • For transport og forsyning steg bruttoavanceprocenten igennem 2021 og 2022, mens den i 2023 er faldet tilbage igen.
         

  • En ny analyse fra Danmarks Nationalbank samt seneste Økonomisk Redegørelse fra Økonomiministeriet undersøger ligeledes virksomheders indtjening under inflationen. Begge finder, at der ikke er grundlag for at konkludere, at den kraftige opgang i inflationen skulle have været ledsaget af eller være drevet af større indtjening.

  • Samlet set er fødevarepriserne det seneste år (til og med august) steget mindre i Danmark end i de tre sammenligningslande set under et og i EU. Det skal ses i sammenhæng med, at de danske fødevarepriser var konstante i slutningen af 2022.

    • For nogle af de væsentlige input i fødevareproduktionen begyndte priserne at stige tidligere end de danske producentpriser for fremstilling af fødevarer og forbrugerprisen på fødevarer. Omvendt er inputpriserne faldet væsentligt igen siden medio 2022. Det har bidraget til, at prisstigningerne på fødevarer er bremset noget op det seneste års tid.

    • I 2022 oplevede de landmænd, som producerer mælk, en stigning i bruttoavancen i forhold til tidligere år. Dette skal ses i sammenhæng med stigende afregningspriser for mælk. Billedet er dog vendt lidt i 2023.

    • I detail- og engroshandelsleddet som sælger mejeriprodukter faldt bruttoavanceprocen ten derimod i 2022, hvor inflationen tog til. Også her er billedet dog vendt igen i 2023.

    • For industrimejeri er de opgjorte bruttoavanceprocenter vigende både i 2022 og 2023.

Links

Artikel: Prisniveauet i Danmark (november 2024)

Notat: Status på skærpet prisovervågning (oktober 2024)