Pressemeddelelse

Konkurrencesager med tøjforhandlere er afsluttet

Sagskomplekset, hvor tøjforhandlerne Hugo Boss og Kaufmann har betalt bøder på i alt 18 millioner kroner, afsluttes nu med tiltalefrafald til den tredje og sidste aktør. Sagerne har kastet lys over en principiel problemstilling og er relevante for alle virksomheder, der både sælger engros og direkte til slutkunder.

Vicedirektør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Tine Rønde, siger:

Juridisk har sagerne vakt international interesse, fordi de kaster lys over en principiel problemstilling, hvor en virksomhed – her Hugo Boss – ulovligt har udvekslet informationer med virksomheder, som den både er leverandør og konkurrent til.
Sagerne understreger, at leverandører skal være varsomme med, hvilke informationer de udveksler med deres forhandlere, når de også selv sælger til slutbrugerne. Det gør sagerne relevante for virksomheder, som både sælger engros og direkte til slutkunder for eksempel via egen hjemmeside.
Det kan være en fordel at komme til os og samarbejde, hvis man som virksomhed har overtrådt konkurrencereglerne. Det kan nedsætte straffen og bidrage til at reducere skadevirkningerne, som kan være betydelige.

Tøjforhandlerne Hugo Boss, Kaufmann og Ginsborg har overtrådt konkurrenceloven, og sagskomplekset er nu afsluttet. Hugo Boss har tidligere accepteret at betale en bøde på 12 millioner kroner, Kaufmann en bøde på 6 millioner kroner, og Ginsborg har netop opnået tiltalefrafald. 

Der er tale om to sager. Én hvor Hugo Boss har udvekslet fortrolige oplysninger med Kaufmann, og én hvor Hugo Boss har udvekslet fortrolige oplysninger med Ginsborg. Oplysningerne vedrørte tilbudsstrategier, salgspriser, rabatter med mere om fremtidige udsalg og kampagner.

Sagskomplekset har indgået i Europa-Kommissionens arbejde med at udarbejde retningslinjerne for vertikale begrænsninger fra 2022, som vejleder om anvendelsen af konkurrencereglerne på aftaler mellem blandt andet forhandlere og leverandører. Retningslinjerne indeholder information om – og konkrete eksempler på – hvilken information virksomheder som udgangspunkt må og ikke må udveksle, hvis de konkurrerer på slutbrugermarkedet og samtidig har et leverandørforhold.

I 2020 afgjorde Konkurrencerådet, at tøjforhandlerne havde overtrådt konkurrenceloven. Siden har både Konkurrenceankenævnet og Sø- og Handelsretten stadfæstet, at informationsudvekslingen var ulovlig.

National Enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) har netop afgjort, at Ginsborg og to af virksomhedens ledende medarbejdere opfylder betingelserne for tiltalefrafald.

Ginsborg henvendte sig i 2018 til konkurrencemyndighederne med en ansøgning om straflempelse (leniency) og med oplysninger, som satte konkurrencemyndighederne i stand til at konstatere en overtrædelse i form af et kartel. Efterfølgende har Ginsborg samarbejdet med konkurrencemyndighederne om sagens videre forløb.

Sagskomplekset er fra før ændringen af konkurrenceloven i 2021, hvor bøder til virksomheder overgik til at være civile. Det er derfor National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK), som har stået for behandlingen af bødesagerne og tiltalefrafaldet.

For yderligere information

Kontakt kommunikationschef i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Hanne Arentoft, på telefon 41 71 50 98.

Fakta om leniency-programmet i konkurrenceloven (bøde- og sanktionslempelse)

  • Et kartel er en ulovlig aftale, der begrænser konkurrencen mellem konkurrenter. Det er en meget grov overtrædelse af konkurrenceloven, og det kan føre til høje bøder og fængselsstraf
  • Leniencyprogrammet gør det muligt helt at slippe for bøde eller fængsel for at have deltaget i et kartel. Det kræver, at man er den første, der henvender sig til myndighederne med oplysninger om kartellet, og desuden opfylder en række betingelser. Ansøgeren skal blandt andet samarbejde med myndighederne om opklaringen af sagen under hele sagsforløbet.
  • Selv om en virksomhed ikke er den første til at henvende sig, er det stadig muligt at få nedsat bøden, hvis virksomheden kommer med oplysninger, der kan hjælpe med opklaringen af en sag.
  • En leniency-ansøgning fra en virksomhed omfatter automatisk nuværende og tidligere bestyrelsesmedlemmer, ledende medarbejdere og andre ansatte.

Pressemeddelelser fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen

Når du tilmelder dig, vil du modtage alle pressemeddelelser fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, herunder om Konkurrencerådets afgørelser, analyser m.v.