Vejledning
Vejledning om oplysningspligt og beskyttelse mod selvinkriminering
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har udgivet vejledningen "Oplysningspligt og beskyttelse mod selvinkriminering". Vejledningen beskriver, hvornår virksomheder og fysiske personer, som kan risikere sanktioner for overtrædelse af konkurrenceloven, er beskyttet mod selvinkriminering. Vejledningen er godkendt af Konkurrencerådet.
I sager efter konkurrenceloven har Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen mulighed for at kræve oplysninger af virksomheder og af fysiske personer, når det er nødvendigt (sagligt og proportionalt) for at oplyse en sag. Styrelsen kan dog ikke forlange oplysninger af en virksomhed eller af en fysisk person, hvis det er i strid med reglerne om selvinkriminering.
I sager efter konkurrenceloven gælder der som følge af implementeringen af det såkaldte ECN+-direktiv (EU 2019/1) to forskellige selvinkrimineringsprincipper: Et for virksomheder, som følger af EU-praksis, og et for fysiske personer, som følger af retssikkerhedsloven.
Den nye vejledning beskriver de to principper. Det vil sige, hvornår virksomheder og fysiske personer kan og ikke kan forpligtes til at svare på spørgsmål m.v., samt hvilke muligheder de har for at klage. Vejledningen beskriver også, hvordan hensynet til en virksomheds ansatte, som kan risikere en efterfølgende straf for medvirken til virksomhedens overtrædelse, vil blive varetaget, hvis virksomheden bliver pålagt en oplysningspligt. Vejledningen er godkendt af Konkurrencerådet efter høring af relevante interessenter.
Virksomheders og fysiske personers rettigheder og pligter i forbindelse med gennemførelsen af en kontrolundersøgelse er beskrevet i en særskilt vejledning, som pt. er under opdatering.