Case

Unødige krav i offentlige udbud mindsker mulighederne for SMV'er

Unødige krav i offentlige udbud giver mindre plads til innovation og bæredygtighed og gør det sværere for SMV'er at vinde offentlige opgaver.

Dansk Industri (DI) anbefaler, at ordregivere bør undgå unødige krav, der kan fordyre og komplicere tilbudsafgivningen.

Når små og mellemstore virksomheder (SMV’er) ønsker at levere til det offentlige, bliver de ofte mødt af en række barrierer, i form af unødige krav, der øger kompleksiteten og mere eller mindre bevidst udelukker dem fra at vinde de offentlige udbud.

Den danske møbelvirksomhed Magnus Olesen A/S har flere gange stået model til at blive begrænset i et udbud, fordi udbudskriterierne i praksis gør det svært for mindre virksomheder at byde ind: ”I store offentlige udbud har vi som SMV ofte oplevet at blive begrænset, fordi ordregiveren samler alle tilbud hos få forhandlere. Det kan være relevant indenfor mange andre brancher, men i erhvervsmøbelmarkedet overser man mange SMV-virksomheder, der sidder med specialkompetencer og dermed også gode muligheder for at styrke det offentliges indkøb kvalitetsmæssigt,” siger Nils Knudsen, adm. Direktør og næstformand i brancheforeningen Træ- og Møbelindustrien. Han fortsætter: ”Man forsøger at gøre et heterogent marked – møbelindustrien – homogent, hvilket blot begrænser udbuddet og dermed konkurrencen.”

Markedet skal drive innovationen

Når SMV’er har vanskeligt ved at byde ind på offentlige udbud, mindskes konkurrencen, som ellers danner grobund for fornyelse, nytænkning og innovation. SMV’er befinder sig ofte i nichemarkeder, hvor de har specialiseret sig i at levere en innovativ løsning, der udfordrer de eksisterende virksomheder og beriger kunderne med nyskabende og effektive løsninger.

- Vi oplever nogle gange, at ordregiverne stiller krav om produkter, der slet ikke eksisterer. Opgaven bliver så i højere grad at tilpasse sine produkter til et givent udbud end at udvikle den bedste eller mest innovative løsning. Det har selvfølgelig et innovativt islæt, men det er grundlæggende begrænsende for innovationskraften, at det er én ordregiver i stedet for markedet, der driver innovationen, siger Nils Knudsen.

Bæredygtighed negligeres

Særligt når det kommer til den grønne omstilling, er nytænkning og innovation altafgørende, da virksomheder arbejder i bæredygtige, CO2-reducerende løsninger, som imødekommer den grønne omstilling. Hvis ikke den offentlige ordregiver stiller krav om bæredygtighed i det offentlige udbud, mindskes incitamentet til at udvikle og afprøve nye bæredygtige løsninger.

- De offentlige ordregivere har ofte et for stort fokus på prisen, når de køber ind. Prisen er naturligvis et relevant parameter, men det fører indimellem til, at de danske forhandlere blot køber deres produkter hos udenlandske underleverandører for at sælge dem billigt til det offentlige. Man fravælger derved at kigge på bæredygtighed og produktets levetid, som jo ellers er noget, vi er virkelig gode til at levere her i Danmark, siger Nils Knudsen.

Det offentlige marked er vigtigt for SMV’er

For at sikre innovation, bæredygtighed og SMV’ers adgang til de offentlige udbud, bør der for fremtiden være et større fokus på fleksibilitet og fair konkurrence. Ifølge Nils Knudsen opnås det ved at ordre- og tilbudsgiver indgår i dialog og bevarer realitetssansen. Udbudskriterier tjener naturligvis et formål om kvalitetssikring, men det må ikke tage overhånd og blive en begrænsende hæmsko for SMV’er.

- Som lille eller mellemstor virksomhed i Danmark er man ofte dybt afhængig af offentlige indkøb, fordi det danske hjemmemarked er så småt. Hvis man ikke kommer ind på det offentlige marked, har man ofte ikke ballast til at søge mod eksportmarkederne og ekspandere sin virksomhed. Grundlæggende bør dialogen mellem den offentlige ordregiver og SMV’erne styrkes, så konkurrencen er fair og udbudsprocessen simpel, afslutter Nils Knudsen.