Fase 1: Beslutning om OPP
Hvordan kan man opnå totaløkonomiske effekter i renoverings-OPP?
Muligheden for at opnå totaløkonomiske gevinster i et OPP-projektet er et helt centralt fokusområde i OPP– også når der er tale om renovering. Sammenkobling af flere opgaver i en længerevarende kontrakt, der giver OPP-leverandøren råderum gennem brug af funktionskrav, har til formål at give OPP-leverandøren mulighed for – og incitament til – at vælge de løsninger, der giver det mest effektive resultat over kontraktens løbetid. Samtidig giver partnerskabet mellem det offentlige og det private mulighed for at trække på begge sektorers viden og dermed få de bedst mulige løsninger.
I et renoveringsprojekt som OPP er det som udgangspunkt projektering, renovering, drift og vedligeholdelse og evt. finansiering, der samles i ét projekt. De totaløkonomiske gevinster kan således opstå ved, at OPP-leverandøren vælger de løsninger, der samlet set er mest effektive i det konkrete projekt. Det kan enten være valg, der træffes i renoveringsfasen, fx valg af materialer eller energiinstallationer, eller valg, der træffes i drifts- og vedligeholdelsesfasen, fx det optimale vedligeholdelsesniveau i forhold til at kunne undgå fordyrende genrenoveringer eller udskiftninger i løbet af kontrakten.
Formålet med at anvende OPP til et renoveringsprojekt er således at sikre en god langsigtet økonomi i de konkrete projekter. Samtidig kan OPP-projekterne medføre samfundsøkonomiske gevinster, fordi incitamentsstrukturen sikrer et løbende højt vedligeholdelsesniveau. Ved at vælge OPP-løsninger skabes der gode muligheder for, at vedligeholdelsesniveauet i renoverede bygninger fastlægges på et hensigtsmæssigt niveau, så der undgås eventuelle værditab som følge af et for lavt vedligeholdelsesniveau.
Sidst opdateret: 30. april 2018