Fase 2: Strukturering af projektet
Sammenkobling af projekter
Hvorfor sammenkoble projekter?
Sammenkobling af flere renoveringsprojekter hos samme ordregivende myndighed
Sammenkobling af renovering og nyanlæg (hybridprojekter)
Sammenkobling af projekter på tværs af ordregivende myndigheder
Opdel eller forklar
Det følger af udbudsloven, at ordregiver skal følge det såkaldte ”opdel eller forklar-princip”, da ordregiver, hvis kontrakten ikke opdeles i delkontrakter, skal oplyse om baggrunden herfor i udbudsmaterialet. Der stilles ikke yderligere krav til, hvad forklaringen skal indeholde, ej heller til formatet til forklaringen. Det er derfor op til ordregiver selv at vurdere, hvordan forklaringen skal udarbejdes.
En grund til ikke at opdele en kontrakt kan fx være varetagelsen af økonomiske eller markedsmæssige hensyn, herunder stordriftsfordele, hvilket fx kan være tilfældet i forbindelse med et OPP.
Læs mere om opdel og forklar-princippet i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens vejledning Udbudsloven – Vejledning om udbudsreglerne.
Hvorfor sammenkoble projekter?
Det vil ofte være en fordel, at et OPP-projekt har en vis størrelse. Projektets størrelse har bl.a. betydning for de potentielle stordriftsfordele, som de private leverandører kan opnå – og dermed for de potentielle leverandørernes interesse i at give tilbud samt for den pris, ordregiver skal betale for opgaven. Projektets størrelse er også vigtig, fordi der ofte for både ordregiver og tilbudsgiver vil være væsentlige transaktionsomkostninger forbundet med at gennemføre et OPP-projekt. Projektet skal således være stort nok til, at begge parter kan opnå en gevinst, der overstiger deres transaktionsomkostninger.
Hvis det vurderes, at et konkret projekt ikke har den fornødne størrelse til at kunne danne grobund for et velfungerende OPP, kan ordregiveren overveje, om der er mulighed for at øge projektets størrelse ved at koble flere bygningsrenoveringer sammen i ét OPP-projekt. En sammenkobling kan ske på flere forskellige måder, herunder følgende tre:
- Flere renoveringsprojekter knyttet til den samme ordregiver (fx en kommune) kobles sammen i et OPP-renoveringsprojekt.
- Et eller flere renoveringsprojekter knyttet til den samme ordregiver (fx en kommune) kobles sammen med et eller flere nyanlægsprojekter i kommunen i et OPP-projekt.
- Flere ordregivere (fx flere kommuner) kobler renoveringsprojekter sammen i et OPP.
Sammenkobling af flere renoveringsprojekter knyttet til den samme ordregiver
Hvis en offentlig ordregiver, fx en kommune, slår flere mindre projekter sammen i et OPP, giver det mulighed for at øge den samlede projektsum væsentligt, samtidig med at transaktionsomkostningerne kun stiger marginalt. Det vil også kunne udløse et besparelsespotentiale som følge af eventuelle stordriftsfordele i forbindelse med både renoveringsarbejdet og driftsperioden.
Det vil være nemmest at sammenkoble flere meget ens projekter, fordi kravspecifikationerne for disse projekter ofte vil kunne udformes meget ens.
Langt de fleste bygninger vil i teorien kunne kobles sammen i et OPP-projekt. Hvis der er tale om meget forskelligartede bygninger, bør ordregiveren imidlertid undersøge, om der er leverandører på markedet, der vil kunne håndtere det samlede projekt, inden opgaven sendes i udbud. Det bør endvidere overvejes, om projektets kompleksitet umuliggør en realisering af de fordele, der tidligere er beskrevet. Det vil som udgangspunkt ikke være hensigtsmæssigt at sammenkoble fredede med ikke-fredede bygninger i ét OPP-projekt, da disse renoveringstyper må formodes at være forholdsvis forskellige.
Sammenkobling af renovering og nyanlæg (hybridprojekter) knyttet til samme ordregiver
En variation af sammenkoblingen af renoveringsprojekter hos ordregiveren er, at ordregiveren kobler et renoveringsprojekt sammen med et nyanlægsprojekt i et hybrid-OPP.
I en sådan model vil kravspecifikationen være mere vanskelig at udarbejde, da projekterne vil være mere forskelligartede.
Anbefalingerne vil imidlertid være de samme som for et projekt, der sammenkobler renoveringer, nemlig at sikre en så enslydende kravspecifikation for projekterne som muligt samt – hvis der er tale om meget forskellige typer projekter – at gennemføre en markedsundersøgelse, der kan afdække, i hvilket omfang der findes leverandører på markedet, der kan og ønsker at byde på den konkrete opgave.
I forbindelse med et eventuelt hybridprojekt vil det være nødvendigt, at den offentlige ordregiver sætter særligt fokus på ejerskab af anlægget og finansieringsmodellen og på samspillet mellem disse strukturer.
Sammenkobling af projekter på tværs af ordregivere
Hvis flere ordregivere, fx flere kommuner, med mindre renoveringsprojekter går sammen om et fælles OPP-projekt, kan den samlede projektsum ligeledes øges, samtidig med at transaktionsomkostningerne kun stiger marginalt. Der findes endnu ikke eksempler på danske OPP-projekter, der er udbudt på tværs af forskellige ordregivere.
Et samarbejde på tværs af kommuner vil imidlertid kunne medføre udfordringer, dels i forhold til at strukturere samarbejdet mellem kommunerne, dels i forbindelse med de juridiske rammer omkring projektet.
Et samarbejde mellem offentlige ordregivere kan struktureres på mange forskellige måder afhængig af de involverede parters ønsker. For at opnå fordelene ved at samarbejde vil det være nødvendigt, at projekterne i en vis udstrækning ligner hinanden. Et velfungerende samarbejde om et OPP-projekt på tværs af ordregivere forudsætter, at de involverede ordregivere agerer som én bestiller.
Sidst opdateret: 2. maj 2018