Udbud
Vejledninger og guides
Her finder du en samlet oversigt over Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens vejledninger og guides på udbudsområdet.
Vejledninger om udbudsreglerne
-
Udbudsloven - Vejledning om udbudsreglerne
Med udbudsloven, som trådte i kraft 1. januar 2016, er der både kommet nye muligheder og mere klare rammer for, hvordan du tilrettelægger et udbud. Vejledningen gennemgår udbudsreglerne ud fra et praktisk perspektiv. Opbygningen af indholdet er udformet, så det kan læses i sin helhed eller anvendes som et opslagsværk.
-
Vejledning om aktindsigt i udbudssager
Denne vejledning gennemgår de relevante regler og den praksis fra Klagenævnet for Udbud, der er relevant at kende til i behandlingen af aktindsigt i udbudssager.
-
Gennemførelse af grønne udbud – Vejledning om udbudslovens muligheder
Denne vejledning indeholder en gennemgang af reglerne om grønne indkøb suppleret med relevante praktiske eksempler fra gennemførte udbud. Formålet med vejledningen er at hjælpe offentlige indkøbere med at foretage grønne indkøb i overensstemmelse med udbudsreglerne.
-
Dialog før og under udbudsprocessen
Hvornår fører dialogen til en konkurrencefordel for én virksomhed, og hvilken type dialog er tilladt under udbudsprocessen? I den nye vejledning fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen er der konkret vejledning til de situationer, hvor der kan opstå tvivl – fx også i forhold til, hvilke ændringer man må foretage i et offentliggjort udbudsmateriale, og hvordan eventuelle fejl eller mangler i et modtaget tilbud kan håndteres.
-
Evalueringsmodeller – Praktisk vejledning til offentlige indkøbere
Ændringer af udbudsloven medfører, at ordregivere skal offentliggøre alle dele af evalueringsmodellen fra den 1. juli 2019. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har i den forbindelse opdateret vejledningen om evalueringsmodeller.
-
E-formularer: Vejledning og opslagsværk til udfyldelse af e-formularer ved EU-udbud
Denne vejledning indeholder en introduktion til og gennemgang af e-formularerne der skal bruges ved bekendtgørelser og meddelelser ved EU-udbud omfattet af udbudsdirektiverne. Vejledningen kan bruges som opslagsværk til ordregivere ved udfyldelsen af e-formularer.
-
Vejledning om vurdering af pålidelighed
Denne vejledning indeholder en gennemgang af reglerne og processerne omkring indhentelse af vejledende udtalelser til vurdering af virksomheders pålidelighed i udbud, hvor en virksomhed er omfattet af en eller flere udelukkelsesgrunde og ønsker at dokumentere pålidelighed.
-
Vejledning om EU´s sanktioner mod Rusland om offentlige kontrakter
Denne vejledning indeholder en gennemgang af EU’s sanktioner om offentlige kontrakter, mulighed for undtagelsen fra sanktionerne, samt opmærksomhedspunkter ved tildeling eller videreførelse af offentlige kontrakter.
-
Udbud med deltagelse af konsortier
Vejledningen ”Udbud med deltagelse af konsortier” retter sig mod offentlige ordregivere og giver gode råd til, hvordan udbud kan tilrettelægges, så virksomheder for mulighed for at byde som et konsortium.
-
Indkøb af videnrådgivning - under EU-tærskelværdien
Bedre udbud med færre omkostninger. Det er et fælles mål for offentlige indkøbere og virksomheder. Men hvordan tilrettelægger du i praksis et mindre indkøb enkelt og samtidig sikrer en effektiv konkurrence? Denne vejledning om indkøb af videnrådgivning under tærskelværdien viser hvordan.
-
Skattemæssige forhold i offentlige udbud
Denne vejledning gennemgår, hvordan der kan stilles krav om skattemæssige forhold i forbindelse med udbud, og hvor grænserne går inden for EU’s udbudsregler.
-
Totalomkostninger - praktisk vejledning til offentlige indkøbere
Vejledningen er en opdatering af Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens "Totalomkostninger i udbud” fra 2014. På baggrund af udbudslovens vedtagelse er vejledningen blevet ændret med opdaterede henvisninger til den relevante lovgivning. I relation til opgørelsen af totalomkostninger er den opdaterede vejledning imidlertid ikke forskellig fra 2014-vejledningen.
Guides
-
Guide til vurdering af "klar grænseoverskridende interesse"
Denne guide gennemgår, hvordan man vurderer klar grænseoverskridende interesse ved indkøb under EU-tærskelværdierne. Udover guiden finder du også et standardskema, som kan anvendes i forbindelse med vurderingen.
-
Guide til dokumentation af pålidelighed
Denne guide giver et overblik over de krav og retningslinjer, der gælder, når virksomheder ønsker at dokumentere pålidelighed.
-
Guide til indhentelse af vejledende udtalelse om pålidelighed
Denne guide giver et overblik over de nye krav og retningslinjer, når du som ordregiver skal indhente en vejledende udtalelse til vurdering af en virksomheds pålidelighed.
-
Guide til ordregivere: EU´s forordning om udenlandske subsidier
Denne guide giver et overblik over de pligter og procesregler, der gælder for offentlige ordregivere som følge af EU’s regler om udenlandske subsidier.
-
Guide til virksomheder: EU's forordning om udenlandske subsidier ved offentlige kontrakter
Denne guide giver et overblik over de pligter og procesregler, der gælder for virksomheder som følge af EU’s regler om udenlandske subsidier.
-
Guide til opdel kontrakten, eller forklar
Denne guide giver indblik i de overvejelser, du skal gøre dig, når du skal vurdere om det er er hensigtsmæssigt at opdele en kontrakt i delkontrakter eller ej.
-
Guide til ESPD – Det fælles europæiske udbudsdokument
Denne guide gennemgår, hvilke oplysninger virksomheder skal erklære, når de deltager i udbud af offentlige opgaver.
Viden om
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens har udarbejdet vejledende sider om et udvalg af danske og EU-retlige udbudsregler. Siderne er målrettet offentlige ordregivere og virksomheder.
Fandt du ikke det du søgte?
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen formidler og stiller vejledning om reglerne på udbudsområdet til rådighed. Fandt du ikke det, du søgte, er du velkommen til at kontakte os på mail.