Om os
Arbejdsplan
Her kan du finde Vandsektortilsynets arbejdsplan, herunder årshjul og planlagte aktiviteter for de førstkommende år, og for de forventede aktiviteter de to efterfølgende år.
Vandsektortilsynets arbejdsplan 2025-2027
I Vandsektortilsynet arbejder vi for, at forbrugere og virksomheders vandpriser er stabile og ikke unødigt høje – under hensyntagen til blandt andet nødvendige investeringer i høj forsyningssikkerhed.
Vandsektoren er karakteriseret ved naturlige monopoler. Det betyder, at de danske forbrugere ikke frit kan vælge leverandør af vand. Drikke- og spildevandsselskaber er dermed ikke udsat for konkurrence.
I Vandsektortilsynet anvender vi derfor økonomisk regulering til at efterligne det konkurrencepres, som vandselskaberne ville have oplevet på et konkurrenceudsat marked. Det gør vi ved at fastsætte årlige indtægtsrammer med effektiviseringskrav baseret på henholdsvis produktivitetsudviklingen i sammenlignelige konkurrenceudsatte sektorer og på baggrund af benchmarking.
Derudover udarbejder vi vejledninger, fører tilsyn med vandselskabernes aftaler og tilknyttet virksomhed, håndterer de kommunale indberetninger om midler, som kommunerne har modtaget fra deres drikke- og spildevandsselskaber (stoploven), behandler ansøgninger om forhåndsgodkendelser og nye økonomiske rammer som følge af fusioner, og udarbejder analyser og faglige artikler. Vores opgaver har alle det samme overordnede formål, at forbrugerne får mest muligt rent vand for pengene under hensyntagen til forsyningssikkerhed, klimaet og naturen.
Nedenfor kan du læse mere om vores årlige tilbagevendende opgaver i 2025, samt øvrige planlagte opgaver i 2025-2027.
Årligt tilbagevendende opgaver i 2025
I Vandsektortilsynet har vi hvert år en række tilbagevendende opgaver, som følger et fast årshjul. De årlige opgaver er:
- Afgørelser om økonomiske rammer inklusive økonomisk benchmarking
- Afgørelser om kommunernes indberetning efter stoploven
- Tilsyn med at vandselskaber indgår aftaler på markedsvilkår (ny opgave)
- Tilsyn med vandselskabers tilknyttede virksomhed (ny opgave)
Afgørelser om økonomiske rammer
Senest den 15. oktober udmelder vi hvert år afgørelser om økonomiske rammer til alle vandselskaber omfattet af Vandsektorlovens kapitel 6. De økonomiske rammer udgør et loft for, hvad vandselskaberne må opkræve fra forbrugerne. Til brug for fastsættelsen af de økonomiske rammer skal vi blandt andet:
- Opgøre årets prisudvikling og fastsætte et generelt effektiviseringskrav
- Gennemføre en økonomisk benchmarking af selskaber med en debiteret vandmængde over 800.000 m3 til brug for fastsættelse af individuelle effektiviseringskrav
- Behandle tillægsansøgninger fra selskaberne
- Kontrollere overholdelsen af tidligere års økonomiske rammer
Læs mere om fastsættelsen af de økonomiske rammer
Stoplovsafgørelser
Kommunerne skal ifølge stoploven indberette oplysninger til os om, i hvilket omfang de har modtaget værdier fra de vandselskaber, som kommunen ejer (helt eller delvist ejerskab).
På baggrund af indberetningerne, træffer vi – for hver kommune – afgørelse om, hvorvidt indberetningerne kan godkendes, og om der har været tale om en værdioverførsel uden modydelse (uddeling). Vi orienterer Indenrigs- og Sundhedsministeriet om udfaldet af vores afgørelser om kommunernes indberetninger og videresender de afgørelser, hvor vi har vurderet, at der har været tale om en uddeling.
Ændrede tidsfrister fra og med 2025
Indtil 2025 skulle kommunerne indberette efter stoploven i perioden 1. januar - 1. februar og vores orientering til Indenrigs- og Sundhedsministeriet skulle ske senest den 1. maj. Fra 2025 er indberetningsperioden ændret til perioden 1. august- 1. september og vores orientering til Indenrigs- og Sundhedsministeriet skal ske senest den 1. marts (første gang 1. marts 2026).
Se afgørelser om indberetning efter stoploven
Læs mere om indholdet i indberetningen - Vejledninger om stoplov
Tilsyn med markedsmæssighed af vandselskabers aftaler
Med bekendtgørelse om markedsmæssighed af vandselskabers aftaler og om vandselskabers koncern- og interesseforbundne parter, der trådte i kraft den 1. juli 2024, har Vandsektortilsynet fået en ny opgave med at føre tilsyn med markedsmæssigheden af vandselskabernes aftaler.
Vi skal føre tilsyn med, at vandselskabers aftaler er indgået til en markedsmæssig pris. Vi kan fastsætte den markedsmæssige pris for en konkret aftale, hvis vi ud fra anerkendte prisfastsættelsesmetoder vurderer, at aftalen ikke er indgået på markedsvilkår.
Til brug for vores tilsyn skal alle vandselskaber omfattet af vandsektorloven indberette oversigter med generel information om deres aftaler. Vi offentliggør senest den 1. marts hvert år på vores hjemmeside om, og i så fald hvilke, yderligere oplysninger vandselskaberne eventuelt skal indsende om deres aftaler for et givent år.
I 2025 har vi fokus på at fastlægge og implementere en risikobaseret tilsynsstrategi. Det risikobaserede tilsyn skal sikre, at vores tilsyn gennemføres på den mest effektive måde under hensyn til den administrative byrde for vandselskaberne og med størst mulig effekt for forbrugerne. Vi vil blandt andet bruge den første indberetning af aftaleoversigter, vi modtog i 2024, til at blive klogere på, hvordan vi fremadrettet tilrettelægger tilsynet.
Tilsyn med vandselskabers tilknyttede virksomhed
Vi har til opgave at føre tilsyn med, at vandselskaberne kun deltager i de typer af tilknyttet virksomhed og inden for de økonomiske rammer, der fremgår af bekendtgørelsen om tilknyttet virksomhed, herunder at deltagelsen sker på kommercielle vilkår.
Tilsynet med vandselskabernes tilknyttede virksomhed er en opgave, som vi fra juli 2024 har overtaget fra Energistyrelsen.
Selskaber, der ikke deltager i tilknyttet virksomhed, skal hvert år senest den 1. juli meddele Vandsektortilsynet dette.
Selskaber, der deltager i tilknyttet virksomhed, skal hvert år senest den 1. juli sende en oversigt over vandselskabets tilknyttede virksomhed sammen med en erklæring indhentet fra selskabets revisor om en række forhold, herunder udskillelse af tilknyttet virksomhed i et selvstændigt selskab.
Vandsektortilsynet kan påbyde et vandselskab at afstå eller afvikle deltagelse i tilknyttet virksomhed, som sker i strid med bekendtgørelsen. Eventuelle afgørelser om dette offentliggøres på Vandsektortilsynets hjemmeside og sendes til kommunalbestyrelsen i den/de kommune(r), der godkender selskabets bidrag og takster.
Øvrige planlagte opgaver i 2025
Ud over de årlige tilbagevendende opgaver, har Vandsektortilsynet planlagt følgende aktiviteter for 2025:
- Sekretariatsbetjening af Vandreguleringsudvalget
- Implementering af ændringer som følge af ny bekendtgørelse om økonomiske rammer
- Justering af benchmarkingmetode for spildevandsselskaberne
Sekretariatsbetjening af Vandreguleringsudvalget
Vandreguleringsudvalget skal foretage et eftersyn af den økonomiske regulering og fremsætte anbefalinger til ny økonomisk regulering. Sammen med en række andre myndigheder bidrager Vandsektortilsynet til sekretariatsbetjening af Vandreguleringsudvalget, herunder udarbejdelse af analyser og notater til brug for udvalgets møder. I 2025 skal udvalget producere en delrapport med anbefalinger til konkrete reguleringsmæssige rammer.
Implementering af ændringer som følge af ny bekendtgørelse om økonomiske rammer
Den 1. januar 2025 træder en ændret bekendtgørelse om økonomiske rammer for vandselskaberne i kraft. Bekendtgørelsen medfører en række ændringer i forbindelse med fastsættelsen af de økonomiske rammer, herunder et nyt system for vores kontrol med vandselskabernes overholdelse af de tidligere udmeldte økonomiske rammer. Ændringerne vil være implementeret i de afgørelser om økonomiske rammer, vi træffer i 2025, og vil være beskrevet i relevante vejledninger.
Justering af benchmarkingmetode for spildevandsselskaberne
I 2024 justerede vi benchmarkingmetoden for drikkevandsselskaberne. Det gjorde vi for at få mere retvisende og robust metode uden at det krævede flere oplysninger fra vandselskaberne. Den nye metode hedder DEA-Order-M og erstatter den tidligere best-of-two-metode.
Du kan læse mere om den justerede benchmarkingmetode for drikkevandsselskaberne i ”Metode for beregning af individuelle effektiviseringskrav - Benchmarking af drikkevandsselskaber til brug for de økonomiske rammer 2025-2026”.
I 2025 skal spildevandsselskaberne benchmarkes, og vi forventer at lave en lignende justering af benchmarkingmetoden for dem, som vi gjorde for drikkevandsselskaberne i 2024.
Planlagte opgaver i 2026-2027
Ud over de årlige tilbagevendende opgaver har vi for 2026-2027 planlagt følgende aktiviteter på nuværende tidspunkt:
- Sekretariatsbetjening af Vandreguleringsudvalget
- Opfølgning på Vandreguleringsudvalgets anbefalinger
- Fortsat udvikling af benchmarkingmodellen
Sekretariatsbetjening af Vandreguleringsudvalget
Vandsektortilsynet vil også i 2026 bidrage til sekretariatsbetjening af Vandreguleringsudvalget, herunder udarbejdelse af analyser og notater til brug for udvalgets møder. Udvalgets arbejde slutter i 2026 med en samlet rapport der skal indeholde anbefalinger til reguleringsmæssige rammer, anbefalinger om mulig konsolidering i sektoren samt sektorkobling.
Opfølgning på Vandreguleringsudvalgets anbefalinger
Når vi kender Vandreguleringsudvalgets anbefalinger, skal vi følge op på disse med eventuelle relevante analyser, bistå lovarbejdet og anden implementering.
Fortsat udvikling af benchmarkingmetoden
Vi justerer løbende vores benchmarkingmetode. Formålet med ændringer af benchmarkingmetoden er at opnå mere robuste og retvisende resultater.