Pressemeddelelse

Konkurrencen blandt skadesforsikringsselskaber er udfordret

Konkurrencerådet har analyseret markedet for skadesforsikringer til private og fundet en række indikationer på, at konkurrencen kan styrkes. Konkurrencerådet påtænker for første gang at igangsætte en såkaldt markedsefterforskning, som giver mulighed for at gribe ind over for skadesforsikringsselskaberne, hvis en række betingelser ellers er opfyldt.

Formand for Konkurrencerådet, Christian Schultz, siger:

Konkurrencen på markedet for skadesforsikringer til privatkunder er udfordret. Priserne på forsikringer er steget markant. Markedskoncentrationen herhjemme er høj i forhold til det øvrige EU, da de fem største selskaber står for cirka 80 procent af den samlede omsætning. Desuden er forsikringsselskabernes egenkapitalforrentning betydeligt højere, end man kunne forvente ved effektiv konkurrence. Og så er indtjeningen i den høje ende sammenlignet med nærtliggende EU-lande.
Konkurrencerådet tager nu det første skridt til en markedsefterforskning, hvor formålet vil være at afdække, om forsikringsselskabernes prisadfærd kan siges at svække konkurrencen i en sådan grad, at der er grundlag for at gribe ind. Markedsefterforskning er et nyt værktøj, hvor vi har mulighed for at give påbud om at ændre adfærd uden at de gældende forbudsbestemmelser i konkurrenceloven er overtrådt. Det kræver, at adfærden tydeligt svækker konkurrencen, og at en række andre betingelser er opfyldt.
Vi kan se, at skadesforsikringsselskaberne tjener flere penge på nogle kundegrupper end andre. Loyale kunder, kunder på 65 år og derover samt kunder med en kort uddannelse er blandt de grupper, som selskaberne tjener mest på. Merprisen for at være loyal er steget de seneste fem-ti år.
Vi er særligt optaget af selskabernes fastsættelse af priser og vilkår i deres kontrakter med forbrugerne, herunder at præmierne hvert år opreguleres typisk med lønudviklingen. Det har karakter af en form for stiltiende priskoordinering, som svækker konkurrencen og bidrager til højere priser for loyale kunder og til selskabernes relativt høje avancer.
Det er vigtigt, at konkurrencen styrkes, så forbrugerne kan få bedre og billigere forsikringer. Forsikringer er vigtige for forbrugernes tryghed, og for økonomien som helhed. En dansk husstand betaler årligt i gennemsnit knap 16.000 kroner for sine skadesforsikringer.

 

Overvejelser om markedsefterforskning

Konkurrencerådet har på baggrund af analysen ”Konkurrencen på markedet for skadesforsikringer til private” igangsat en offentlig høring med henblik på at indlede en markedsefterforskning, hvor det skal undersøges, om forsikringsselskabernes prisadfærd er så skadelig for konkurrencen, at der kan gribes ind. Hvis markedsefterforskningen indledes, forventes den at omfatte forsikringsselskabernes fastsættelse af præmier og andre vilkår i deres policer og lignende, herunder specifikt, at skadesforsikringsselskaberne indeksregulerer deres forsikringspræmier.

Normen om den årlige prisregulering er med til at begrænse konkurrencen. Den giver skadesforsikringsselskaberne en fælles reference, nemlig at alle som udgangspunkt øger priserne for eksisterende kunder med samme stigningstakt. For det første reducerer normen derved usikkerheden om konkurrenternes prisstrategi. Og for det andet indebærer normen, at kunderne ikke nødvendigvis reagerer på prisstigningerne, fordi stigningerne er et aftalevilkår, som ikke varsles løbende.

Frem til 29. april kan offentligheden blandt andet give input til behovet for og afgrænsningen af en markedsefterforskning. Det er første gang, markedsefterforskningsværktøjet tages i brug, efter at det blev indført i konkurrenceloven med virkning fra 1. juli 2024.

Forskelle i kundernes priser

Loyalitetsbetaling er udbredt i forsikringsbranchen. Det betyder, at en eksisterende kunde bidrager mere til indtjeningen end en ny, selv om de to kunder har samme forsikringsselskab og forventede skadesomkostninger. Størrelsen af loyalitetsbetalingen varierer en del fra selskab til selskab. I snit betaler en kunde med en anciennitet på ti år 7-8 procentpoint mere for sin forsikring end en ny kunde. Merbetalingen ligger dog på et lavere niveau i Danmark end i Storbritannien, hvor emnet også er analyseret.

Det er ikke kun de loyale kunder, som betaler mere. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har i forbindelse med udarbejdelsen af analysen sammenkoblet omkring 7,4 millioner private forsikringspolicer med individspecifikke baggrundsoplysninger fra Danmarks Statistiks registerdata.

Det viser blandt andet, at kunder, som er fyldt 65 år, kunder, hvis længste uddannelse er 9. klasse, samt kunder, som har en lav finansiel forståelse (målt på deres folkeskolekarakter i matematik, og på om de har gæld til inddrivelse) bidrager mere til forsikringsselskabernes indtjening end andre kunder med samme risikoprofil.

Indikationer på mindre velfungerende konkurrence

Analysen viser, at de aktionærejede forsikringsselskabers egenkapitalforrentning ligger på et noget højere niveau end et skøn for, hvilket afkast man kan forvente ved effektiv konkurrence. Desuden peger analysen – med nogen usikkerhed – på, at de aktionærejede virksomheder i gennemsnit drives mere effektivt end de kundeejede selskaber, og at der generelt er ganske store forskelle på selskabernes effektivitet. Det kan også være udtryk for mindre velfungerende konkurrence.

Den høje egenkapitalforrentning er blandt andet en konsekvens af, at forsikringspriserne i Danmark er steget betydeligt mere end omkostningerne til skadesdækning. Samlet set er forsikringspriserne i Danmark steget ti procent mere end i EU siden midten af 90’erne. Hus- og indboforsikringer er steget 45 procent mere end i EU i samme periode. Det afspejler først og fremmest store prisstigninger frem til 2010 og skal også ses i lyset af, at indtjeningen i branchen var uholdbart lav i starten af 00’erne.

Koncentrationen på forsikringsmarkedet i Danmark er højere end i en række sammenlignelige europæiske lande. Således stod de fem største selskaber i 2023 for cirka 80 procent af den samlede omsætning fra salg af skadesforsikringer til private. Samtidig er markedsandelene mellem selskaberne forholdsvist stabile.

Danskernes udgifter til skadesforsikringer udgør en stor og voksende del af privatøkonomien. Hver husstand bruger i snit knap 16.000 kroner om året. Skadesforsikringers andel af en husstands samlede forbrug udgør dermed 4,4 procent.

For yderligere information

Kontakt kommunikationschef i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Hanne Arentoft, på telefon 41 71 50 98.

Indeksregulering i skadesforsikringsbranchen

  • En prisreguleringsklausul er et vilkår i en aftale om, at prisen reguleres efter et indeks, som ingen af aftaleparterne har indflydelse på.
  • Prisreguleringsklausuler indgår som et standardvilkår i de fleste skadesforsikringsaftaler.
  • Prisændringer som følge af prisreguleringsklausuler i skadesforsikringsaftaler skal ikke varsles.
  • Skadesforsikringsselskaber indeksregulerer konsekvent forsikringspræmier, mens de forsikringssummer, som forsikringen dækker, ikke indeksreguleres konsekvent.
  • Skadesforsikringsselskaberne benytter typisk indekset for lønudviklingen i den private sektor som grundlag for deres indeksregulering. Dette indeks er historisk steget mere end forbrugerprisindekset.

   

Loyalitetsbetaling på skadesforsikringer

  • Når en loyal kunde bidrager mere til et forsikringsselskabs indtjening end en ny kunde, kaldes det loyalitetsbetaling.
  • Loyalitetsbetaling er udbredt i forsikringsbranchen. Og jo længere kunden har været hos selskabet, des mere bidrager vedkommende til indtjeningen.
  • Loyalitetsbetaling ses ved bil-, hus- og indboforsikringer, men ikke ulykkesforsikringer.
  • På bil-, hus- og indboforsikring tjener forsikringsselskaberne 7-8 procentpoint mere på kunder, der har en anciennitet på 10 år og derover, end på en helt ny kunde. Der er dog stor variation. Nogle selskaber har en merindtjening på 30-35 procentpoint på disse kunder.
  • Sammenlignet med nye kunder betaler en kunde med ti års anciennitet eller derover i gennemsnit 1.108 kroner mere for bil-, hus- og indboforsikring om året.
  • I en lignende analyse af det britiske forsikringsmarked findes der ligeledes loyalitetsbetaling på bil-, hus- og indboforsikring. Det britiske studie finder dog en større loyalitetsbetaling, end hvad der overordnet ses på det danske marked.

   

Markedsefterforskningsværktøj i konkurrenceloven

  • Markedsefterforskningsværktøjet blev indført i den danske konkurrencelov med virkning fra 1. juli 2024.
  • Værktøjet giver Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen mulighed for at undersøge et marked med henblik på eventuelt at gribe ind over for adfærd eller strukturer, der svækker konkurrencen, selv om adfærden ikke er i strid med konkurrencereglerne.
  • Et indgreb kan bestå i et adfærdsmæssigt påbud, eller i at et tilsagn, som en part har afgivet, gøres bindende. En markedsefterforskning kan ikke føre til strukturelle påbud, som for eksempel et påbud om frasalg.
  • Påbud, som udstedes som led i en markedsefterforskning, kan kun omfatte virksomheders fremadrettede adfærd.
  • En markedsefterforskning kan kun føre til påbud, hvis følgende betingelser alle er opfyldt:
    • Den undersøgte adfærd eller struktur skal tydeligt svække den effektive konkurrence.
    • Adfærden eller strukturen skal have medført væsentlige skadevirkninger for andre virksomheder eller forbrugere, eller det skal være sandsynligt, at sådanne skadevirkninger vil indtræffe.
    • Påbuddet skal kunne afhjælpe den identificerede svækkelse af konkurrencen.
    • Påbuddet skal være rimeligt, nødvendigt og proportionalt for at sikre den effektive konkurrence.
    • Den part, som et påbud skal gælde for, samt relevante markedsaktører og ressortmyndigheder skal høres om påbuddet, inden det udstedes.
  • Virksomheder, som ikke overholder påbud eller tilsagn, kan sanktioneres.
  • En markedsefterforskning skal som udgangspunkt være gennemført inden for to år efter offentliggørelsen af, at markedsefterforskningen indledes.

    

Analyse af konkurrencen på markedet for skadesforsikringer til private 

Konkurrencerådets analyse af skadesforsikringsselskaber bygger på omfattende undersøgelser. Blandt andet er der:

  • Indhentet data for hus-, indbo-, bil- og ulykkesforsikringer på policeniveau hos de ti største forsikringsbrands. Det svarer til 7,4 millioner eller knap 90 procent af de danske privatkunders forsikringspolicer.
  • Gennemført en forbrugerundersøgelse med svar fra 2.678 forsikringskunder.
  • Indhentet regnskabsoplysninger med mere fra 31 forsikringsselskaber.
  • Koblet individspecifikke baggrundsdata fra Danmarks Statistiks registerdata til svar fra forbrugerundersøgelsen og til kundernes policer hos de største forsikringsselskaber.
  • Udtrukket data om kundeskift mellem forsikringsselskaber i en toårig periode fra brancheorganisationen F&P’s database.
  • Afholdt møder med markedets aktører og andre relevante interessenter.
  • Benyttet offentligt tilgængelige data fra blandt andet Finanstilsynet, F&P, European Insurance Overview, Danmarks Statistik og Eurostat.
  • Gennemført en høring af analysen hos en række interessenter på markedet.

Pressemeddelelser fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen

Når du tilmelder dig, vil du modtage alle pressemeddelelser fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, herunder om Konkurrencerådets afgørelser, analyser m.v.