Bedre SMV udbud
#7 Vejled SMV’er om, hvordan arbejds- og oplæringsklausuler efterleves
Statslige, regionale og kommunale ordregivere er forpligtet til i relevante udbud at bruge oplæringsklausuler.
Arbejdsklausuler skal sikre ordentlige arbejdsforhold
Arbejdsklausulen indebærer, at leverandøren skal sikre, at medarbejdere hos leverandøren og eventuelle underleverandører, som medvirker til at opfylde kontrakten, er sikret løn (herunder særlige ydelser), arbejdstid og andre arbejdsvilkår, som ikke er mindre gunstige end dem, der gælder for arbejde af samme art i henhold til en kollektiv overenskomst indgået af de inden for det pågældende faglige område mest repræsentative arbejdsmarkedsparter i Danmark, og som gælder på hele det danske område.
Arbejdsklausulen fastsætter dermed et krav om, at leverandørens medarbejdere ikke kan modtage ringere vilkår end den pågældende kollektive overenskomst fastsætter. Ved ”medvirker til at opfylde kontrakten” forstås arbejde udført i Danmark med henblik på opfyldelse af kontrakten. Arbejdsklausulen omfatter dermed kun de medarbejdere, der arbejder på den pågældende kontrakt i Danmark.
Oplæringsklausuler skal skabe flere praktikpladser i Danmark
Ordregivere er pr. 1. juli 2022 forpligtet til i visse relevante udbud at indføre krav om, at virksomheder, der udfører kontrakten, anvender personer under oplæring ved gennemførelsen af kontrakten. Relevante udbud er afgrænset til bygge- og anlægskontrakter og tjenesteydelseskontrakter, som udføres i Danmark og opfylder nedenstående krav:
- Bygge- og anlægskontrakter over EU-tærskelværdien som udføres i Danmark og har en varighed af mindst seks måneder fra kontraktunderskrivelse til levering.
- Tjenesteydelseskontrakter, hvor kontrakten udføres i Danmark og har et driftselement (fx rengøring eller kantinedrift), en varighed af mindst seks måneder samt en kontraktværdi på mindst 5 mio. kr. ekskl. moms. Her vil fx serviceassistentuddannelsen og gastronomuddannelsen (fx cater eller kok) kunne være relevant.
De relevante CPV-koder for tjenesteydelseskontrakter er gengivet nedenfor:
- 50000000-50884000 (Reparations- og vedligeholdelsestjenester).
- 51000000-51900000 (Installationstjenester).
- 60000000-60651100 (Transporttjenester – ikke affaldstransport).
- 90910000-90919300 (Rengøring).
Der skal også følges op på, hvordan kravet bliver opfyldt i kontrakten, når man anvender oplæringsklausuler i udbuddet. Dette kan fx gøres ved, at leverandøren fremlægger en praktikantplan for beskæftigelse af elever på opgaven og/eller at leverandøren oplyser om antallet af aktuelt beskæftigede elever på løbende møder med ordregiver.
Når ordregiver anvender en social klausul, fx en arbejds- eller oplæringsklausul, skal følgende betingelser dog være opfyldt:
- Klausulen skal overholde de EU-retlige principper om ikke-forskelsbehandling, ligebehandling, gennemsigtighed og proportionalitet.
- Klausulen skal være forbundet med kontraktens genstand.
- Klausulen skal være angivet i udbudsbekendtgørelsen eller det øvrige udbudsmateriale.
Essensen af betingelserne er, at ordregiver alene må stille krav om ansættelse af elever til brug for leverandørens udførelse af den konkrete opgave, og at kravet skal være rimeligt (proportionalt) i forhold til opgaven. Ordregiver skal udforme krav om anvendelse af personer under oplæring således, at kontraktvilkåret ikke indebærer, at aktører fra andre EU-lande, EØS-lande eller GPA-lande behandles mindre gunstigt end aktører fra Danmark. Ordregiver skal derfor acceptere, at leverandøren kan ansætte elever fra et andet EU/EØS/GPA-land, såfremt eleverne er omfattet af en tilsvarende ordning.
Hvilke uddannelsesordninger er relevante i forhold til oplæringsklausuler?
Kravet kan opfyldes ved anvendelse af, men er ikke afgrænset til, personer omfattet af:
- Lov om erhvervsuddannelser.
- Lov om forberedende grunduddannelse.
- AMU-kontraktuddannelser.
- Lov om integrationsgrunduddannelse.
- Studerende på videregående uddannelser, som er ansat i studiepraktik.
- Øvrige oplæringsordninger, hvor personen opnår den nødvendige faglighed til efter endt oplæring at kunne varetage de pågældende opgaver selvstændigt.
Efterlevelse af arbejds- og oplæringsklausuler
Statslige, regionale og kommunale ordregivere er forpligtet til i relevante udbud at bruge oplæringsklausuler.
Se de 7 andre anbefalinger
- Tilbudsmuligheder kan synliggøres for mindre leverandører
- Undgå fordyrende og komplicerede krav
- Vær særligt opmærksom på krav om økonomisk formåen og referencer
- Overvej brug af et dynamisk indkøbssystem til sædvanlige indkøb
- Overvej om solidarisk hæftelse er det bedste
- Skab mulighed for et varieret konkurrencefelt
- Overvej altid om en kontrakt hensigtsmæssigt kan opdeles
Anbefalingerne er udarbejdet af Forum for Offentligt-Privat Samarbejde
Forum for Offentligt-Privat Samarbejde er et udbudsfagligt råd, der har til opgave at komme med anbefalinger og løsningsforslag til bedre offentlige udbud, herunder offentligt-privat samarbejde.
Anbefalingerne er udarbejdet af Forums medlemmer og har til hensigt at skabe opmærksomhed omkring, hvordan små- og mellemstore virksomheder får bedre muligheder for at deltage i offentlige udbud.
Læs mere om Forum for Offentligt-Privat Samarbejde her