Presse
Artikler
Under titlen "Velfungerende markeder" udgiver vi løbende publikationsartikler om aktuelle konkurrence- og forbrugerforhold. Artiklerne vil blandt andet servere større analyser og faglige vurderinger i en kortere og mere tilgængelig form.
-
Konkurrencen i advokatbranchen
Nye beregninger af indtjeningen i advokatbranchen bekræfter, at konkurrencen i branchen ikke er velfungerende. Overskudsgraden i branchen er steget væsentligt siden 00'erne og er høj relativt til andre sammenlignelige brancher.
Læs mere -
Har betalte søgeresultater en negativ effekt på konkurrencen og forbrugerne? Indikationer fra analyser af bookingplatforme
Rangeringen af søgeresultater på onlineplatforme er vigtig for både forbrugere og virksomheder. Digitale platformes anvendelse af komplekse algoritmer gør det muligt for sælgere at forbedre deres placering på platformens søgemaskine mod betaling.
Læs mere -
Pressalg på digitale platforme
Kun tre tilbage” eller ”Tilbud udløber om 2 timer og 46 minutter” Det er eksempler på pressalg, som forbrugerne oplever, når de handler på digitale platforme. Denne artikel beskriver udbredelsen af pressalg på digitale platforme, danskernes holdning til pressalg og den effekt, pressalg har.
Læs mere -
Konkurrenceeffekter i udbud
Prisen på offentlige opgaver er lavere, jo flere tilbudsgivere, der deltager i udbudsprocesserne. Det er konklusionen fra denne analyse baseret på data fra mere end 2.000 danske udbud for perioden 2015 til 2022.
Læs mere -
Virksomheders selvannoncering på onlinesøgemaskiner
Annoncering via onlinesøgemaskiner er i dag det største enkeltsegment på det danske reklamemarked. Artiklen beskriver danske virksomheders brug af såkaldt "selvannoncering".
Læs mere -
Betydningen af annoncer for forbrugernes adfærd på onlinesøgemaskiner
Generelle onlinesøgemaskiner viser ikke kun links til de mest relevante hjemmesider, men også til annoncer. Artiklen beskriver, hvordan forbrugerne bliver påvirket af antallet af annoncer og tydeligheden i deres markering.
Læs mere -
Anbefalinger til at styrke konkurrencen i apotekersektoren
I forlængelse af analysen ”Konkurrencen i apotekersektoren” præsenterer Konkurrencerådet seks anbefalinger til, hvordan konkurrencen i apotekersektoren kan styrkes og være med til at sikre lavere priser og bedre service. Artiklen er udgivet af Konkurrencerådet.
Læs mere -
EU-Kommissionens nye vertikale gruppefritagelse
Den 1. juni 2022 trådte EU-Kommissionens nye gruppefritagelsesforordning for vertikale aftaler og de tilhørende retningslinjer for vertikale begrænsninger i kraft.
Læs mere -
Konkurrence øger velstanden og kan reducere formue- og indkomstforskelle
Tiltag til styrket konkurrence på produktmarkederne kan reducere formue- og indkomstforskelle i Danmark. Artiklen beskriver tre analyser, der på forskellig vis kvantificerer effekten af styrket konkurrence på fordeling og velstand i Danmark.
Læs mere -
Frivillige kæders onlinepriser
I frivillige kæder er der tale om et samarbejde mellem selvstændige virksomheder, som typisk er konkurrenter. Forretningerne i en frivillig kæde skal således som det klare udgangspunkt selvstændigt og uafhængigt fastsætte væsentlige konkurrenceparametre, som fx pris.
Læs mere -
Indlejrede moduler på generelle søgemaskiner
Generelle søgemaskiner viser ikke kun links til de mest relevante hjemmesider. Søgemaskinerne indlejrer også moduler i resultatvisningen, som brugeren kan interagere med – fx et kort med butikker i brugerens lokalområde – eller et shopping-modul med produkter.
Læs mere -
Clear and Intuitive Disclosures Benefik Consumers on Online Marketplaces
Et nyt EU direktiv øger gennemsigtigheden på onlinemarkedspladser ved at kræve, at vigtige oplysninger til forbrugerne er let tilgængelige. Tydeligheden, og dermed effekten, af oplysningerne kan variere betydeligt alt efter, hvordan de præsenteres. I artiklen fremlægges resultaterne af en adfærdsvidenskabelig undersøgelse, som sætter fokus på oplysninger om betalte søgeresultater på lister med søgeresultater.
Læs mere -
Den økonomiske regulering giver lavere priser på drikkevand
Den økonomiske regulering af de danske drikkevandsselskaber har sikret forbrugerne lavere vandpriser. Det viser en analyse af udviklingen i priserne i over 300 drikkevandsselskaber.
Læs mere -
Collusion Detection in Public Procurement Using Computational Methods
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har udviklet og implementeret et digitalt værktøj, som skal identificere mistænkelige bud i offentlige udbud.
Læs mere -
Inactive Consumers in Subscription Markets
Et stigende antal produkter bliver solgt gennem abonnementer. Denne undersøgelse viser, at der er en høj grad af inaktivitet blandt forbrugere på abonnementsmarkedet.
Læs mere -
Konkurrencen i apotekersektoren
Forrentningen af egenkapitalen i apotekersektoren er høj, og apoteksejernes indkomst er relativ høj sammenlignet med indkomsten for virksomhedsejere i lignende regulerede sektorer, fx læger og tandlæger. Artiklen er udgivet af Konkurrencerådet.
Læs mere -
Er der sammenhæng mellem høj forsyningssikkerhed og effektivitet?
Der er overordnet ikke sammenhæng mellem danske vandselskabers niveau af forsyningssikkerhed og deres målte økonomiske effektivitet. Vandselskaber med et højt niveau af forsyningssikkerhed stilles derfor ikke over for højere effektiviseringskrav i den økonomiske regulering.
Læs mere -
Fem gode råd om effektive mærkningsordninger til forbrugerne
Der er en stigende interesse for at anvende forbrugerne mærkningsordninger, som kan hjælpe forbrugere med at navigere i markedet. Mærkningsordninger kan hjælpe forbrugere med at overskue komplekse markeder og kan bidrage til fx at understøtte den grønne omstilling.
Læs mere -
Standarders økonomiske virkning på konkurrencen
Standarder kan fremme udvikling af nye og bedre produkter, men kan også medføre konkurrencebegrænsende virkninger blandt andet i form af mindre priskonkurrence.
Læs mere -
Pensionsselskabernes priser og afkast
Der er store prisforskelle på kapitalforvaltning mellem pensionsselskaber. Man kan imidlertid ikke forvente, at de højere priser for investering, som nogen selskaber tager, giver pengene igen i form af tilsvarende højere afkast.
Læs mere -
Økonomiske analyser i fusionsundersøgelser - Economic Analysis in Danish Merger Investigations
Artiklen handler om de økonomiske analyser og de kvantitative metoder, vi benytter, når vi behandler en fusion. Artiklen belyser også, hvilke data vi benytter, og hvordan den enkelte metode udvælges i den enkelte sag.
Læs mere -
Consumers benefit from visually salient standardized commercial disclosures on social media
I artiklen ”Consumers benefit from visually salient standardized commercial disclosures on social media” fremlægger Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen blandt andet resultaterne af sine adfærdsvidenskabelige eksperimenter med at benytte standardmarkering af kommercielt indhold på sociale medier.
Læs mere -
Skalafordelene, der blev væk
De danske pensionsselskaber høster samlet set ikke de omkostningsfordele ved investering af pensionsformuen, som må forventes at opstå, når formuen i et pensionsselskab øges.
Læs mere -
Prisalgoritmer og deres betydning for konkurrencen
Flere danske e-handelsvirksomheder anvender prisalgoritmer til at fastsætte prisen på deres produkter. Det ventes, at erhvervslivet i stigende grad vil benytte sig af prisalgoritmer i fremtiden.
Læs mere -
Markedsføring på digitale platforme
Digitale platforme spiller en stadig større rolle som bindeled mellem forbrugere og virksomheder. Platformene hjælper bl.a. forbrugerne med at afsøge markederne og finde frem til de bedste produkter til den bedste pris. Samtidig kan platformene skærpe konkurrencen mellem virksomhederne.
Læs mere -
Krydsejerskab i Danmark
I denne artikel beskrives for første gang omfanget af krydsejerskab i Danmark for ca. 651.000 virksomheder. I mange danske brancher har krydsejerskab stort set ingen betydning, men der er nogle brancher, hvor graden af krydsejerskab kombineret med graden af koncentration har et omfang, som kan påvirke konkurrencen på markedet negativt.
Læs mere -
Påvirker effektiviseringskrav kvaliteten af drikkevandet?
Prislofter og effektiviseringskrav, som leder til lavere vandpriser, har ikke ført til mindre forsyningssikkerhed i drikkevandsselskaberne målt ved andelen af mikrobiologiske overskridelser i vandprøver - måske snarere tværtimod. Det er hovedkonklusionen i dette arbejdspapir.
Læs mere -
Pensionsselskabernes indtjening på kapitalforvaltning
14,5 milliarder kroner om året. Så meget tager de danske pensionsselskaber for at investere danskernes pensionsformue. De kommercielle selskaber, som sælger firmapensionsordninger, havde et betydeligt overskud ved investering af pensionsmidlerne. Indtægterne herved var ca. 60 pct. større end de tilknyttede omkostninger.
Læs mere -
New Opportunities and Challenges for Consumers in Digital Markets
Gennem det seneste årti har de digitale markeder vundet indpas. Vi køber mere online end nogensinde før, og virksomheder har taget den digitale virkelighed til sig gennem innovation og nye digitale værktøjer.
Læs mere -
Digitale platformes indsamling af brugerdata
Ny kortlægning viser en omfattende sporing af danske brugere på digitale platforme.
Læs mere -
Forbrugeradfærd på 13 markeder
Forbrugere, der gør noget for at få en god handel, får meget ofte selv noget ud af det. Samtidig bidrager aktive forbrugere til at styrke konkurrencen generelt – til gavn for alle.
Læs mere -
Potentiale for en mere effektiv forsyningssektor gennem bedre regulering
Undersøgelser peger på, at forsyningssektoren har lavere produktivitet, højere priser og dårligere rammebetingelser for konkurrence end øvrige sektorer.
Læs mere -
Consumers benefit from simplified information disclosure
I følge loven skal reklamer for forbrugslån indeholde standardinformationer omkring økonomiske oplysninger. Formålet med disse oplysninger er at sikre, at forbrugeren forstår lånets centrale økonomiske egenskaber, før beslutningen om køb skal tages. Loven kræver også, at de økonomiske oplysninger skal være tydelige, præcise og have en fremtrædende placering i reklamen.
Læs mere -
Priskuranter i bygge- og anlægssektoren kan svække konkurrencen mellem virksomheder
Når arbejdsmarkedets parter på bygge- og anlægsområdet forhandler kollektive overenskomster, forhandler de samtidig prislister for de enkelte faggruppers akkordarbejder; de såkaldte priskuranter.
Læs mere -
Adgang til konkurrencefølsomme oplysninger via offentlige kilder
Eksempler på skadevirkninger ved fuld adgang til VetStat-registeret. Udveksling af konkurrencefølsomme oplysninger mellem virksomheder kan hæmme den effektive konkurrence til skade for forbrugerne.
Læs mere -
Digitale platforme - en introduktion
Digitale platforme har stigende betydning for konkurrencen og for danske forbrugere. Digitale platforme giver bl.a. bedre mulighed for, at virksomheder og forbrugere kan finde hinanden og handle på nye måder. De giver forbrugerne bedre adgang til at sammenligne priser og produkter fra forskellige sælgere, og de styrker konkurrencen mellem virksomheder.
Læs mere -
Benchmarking og forsyningssikkerhed i forsyningssektoren
I forsyningssektoren vil integration af forsyningssikkerhed i benchmarkingen kunne påvirke monopolselskabernes tilskyndelse til at være økonomisk effektive.
Læs mere -
Udviklingen i den danske vandsektors økonomi 2010-2019
I denne artikel beskriver vi de seneste års udvikling i vandsektorens økonomi og effektivitet.
Læs mere -
Prissignalering og prisgennemsigtighed
Offentlig udveksling af information om fremtidige priser kan begrænse konkurrencen og være i strid med konkurrencereglerne.
Læs mere -
Aktindsigt i konkurrencesager - kendelser 2018
Ankeadgangen til Konkurrenceankenævnet sikrer, at der er adgang til administrativ prøvelse af styrelsens forvaltningsretlige afgørelser; herudover er der også adgang til domstolsprøvelse.
Læs mere -
Forbrugerinddragelse i forsyningssektoren via aftalebaseret regulering? (Arbejdspapir 1)
På et velfungerende marked med effektiv konkurrence er forbrugerne med deres valg af leverandør mv. med til at skærpe konkurrencen og fremme de produkter, som forbrugerne tillægger stor værdi.
Læs mere -
Forbrugerforholdsindekset 2018
De danske forbrugerforhold – målt ved det såkaldte forbrugerforholdsindeks – er en anelse bedre i 2018 end ved den seneste måling. Danmark scorer fortsat gennemsnitligt ift. sammenlignelige EØS-lande.
Læs mere -
Små virksomheders andel af offentlige kontrakter
I artiklen fremlægges nye data, som belyser små virksomheders andel af de offentlige opgaver, som sendes i EU-udbud.
Læs mere -
Excessive Pricing in Pharmaceutical Markets
Indgreb mod overdrevent høje priser skal altid overvejes nøje. Dynamikkerne på medicinalmarkedet gør det dog særligt relevant for konkurrencemyndigheder af prioritere sager om urimelige priser.
Læs mere -
Konkurrencen om danske EU-udbud
Offentlige udbud modtager i snit 3,6 tilbud. Der er dog en betydelig andel af udbuddene, der har modtaget ét eller to tilbud. Få tilbud kan indikere, at konkurrence om de offentlige udbud kan styrkes, evt. ved at sammensætte udbuddet anderledes. Det er dog kun relativt få udbud, som annulleres som følge af begrænset konkurrence. Der er således rimelig konkurrence om de fleste opgaver.
Læs mere -
Consumers Benefit from a Standardised Front Page to Loan Offers
Inaktivitet blandt forbrugere på lånemarkedet reducerer både forbrugervelfærd og låneudbydernes incitament til at nytænke og konkurrere med hinanden. Det har medført, at Konkurrencerådet anbefaler indførelsen af en simpel forside på lånetilbud. Anbefalingen sker på baggrund af en adfærdsvidenskabelig undersøgelse.
Læs mere -
Konkurrencevenlig regulering kan styrke vækst og innovation
Der er mulighed for klare gevinster, hvis produktmarkedsreguleringen blev mere konkurrencevenlig. Effektiv konkurrence kan medføre store fordele for forbrugerne, og kan samtidig styrke innovation og vækst i Danmark.
Læs mere -
Adfærdsbaseret forbrugerregulering
Regeringens forbrugerpolitiske strategi – Forbruger i en digital verden – sætter fokus på, hvordan regler og krav påvirker både virksomheder og forbrugere i en ny digital virkelighed. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har til brug for strategien gennemgået al forbrugerrettet lovgivning ud fra et adfærdsvidenskabeligt perspektiv.
Læs mere -
Vildledning af forbrugere på nettet er et grænseoverskridende problem
De danske forbrugermyndigheder arbejder sammen med myndigheder i andre EU-lande for at sætte ind over for virksomheder, der bevidst og i strid med lovgivningen vildleder forbrugere på nettet.
Læs mere -
Prismatching og prisgarantier kan føre til højere priser
Mange danske virksomheder markedsfører sig på at matche de priser, som annonceres hos konkurrerende virksomheder. Dette kan isoleret set give lavere priser for visse forbrugere, men kan også være med til sænke konkurrencepresset på markedet med højere priser og lavere forbrugervelfærd til følge.
Læs mere -
Aftalebaseret regulering i forsyningssektoren
I regeringens forsyningsstrategi ”Forsyning for fremtiden” fremgår det, at aftalebaseret regulering kan være et alternativ til den nuværende indtægtsrammeregulering.
Læs mere -
Stormflodsloven anno 2018
Den 1. juli 2018 træder en ny stormflodslov i kraft. Stormflodsloven regulerer den erstatning, man kan få, anno 2018 når man rammes af stormflod eller oversvømmelse. Loven er ændret på baggrund af et større udvalgsarbejde, og er nu mere i tråd med nutidens krav til en katastrofeordning.
Læs mere -
Kontrolundersøgelser
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har gennem de sidste år fokuseret på at optimere arbejdet med kontrolundersøgelser. Det har blandt andet medført, at andelen af kontrolundersøgelser, der senere ender med en sag, er blevet forøget.
Læs mere -
Improving the effectiveness of terms and conditions in online trade
Denne artikel gennemgår resultaterne af et adfærdsvidenskabeligt eksperiment, som havde succes med at få kunder til at være opmærksomme på handelsbetingelserne ved nethandel, og samtidig få dem til at bruge disse mere aktivt, når de skal vælge mellem forskellige netbutikker.
Læs mere -
Foretrækker kommuner lokale håndværkere?
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har gennemført en undersøgelse af udvalgte kommuners indkøb af håndværksydelser. Analysen viser bl.a., at mange kommuner foretrækker, at lokale virksomheder udfører kommunens bygge- og anlægsopgaver, og at virksomheder fra nabokommuner sjældent indbydes til at byde på opgaverne.
Læs mere -
The Challenges for Present and Future Competition Enforcement
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen var i marts 2018 værter for en international konference, hvor førende europæiske eksperter i konkurrence var samlet for at diskutere nogle af de mest aktuelle emner inden for konkurrencehåndhævelse. Det var blandt andet emner som digitalisering, indkomstdistribuering, retfærdighed, Brexit, Facebook-sagen i Tyskland og meget mere.
Læs mere -
Ændret konkurrencelov styrker håndhævelsen
Fra årsskiftet trådte en række ændringer at konkurrenceloven i kraft, som skal styrke rammerne for at håndhæve loven. Ændringerne beskrives nærmere i en artikel, som Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen udgiver i dag.
Læs mere -
Priscykler i markedet for receptpligtig medicin efter patentudløb
Priserne på receptpligtig medicin, som sælges på danske apoteker, fastlægges på auktioner hver anden mandag. Denne analyse viser, at for receptpligtig medicin, hvor patentet er udløbet, udviser priserne i mange tilfælde et markant cyklisk mønster, hvor prisen stiger meget kraftigt for derefter kun langsomt at falde ned igen. I analysen vises, at de store spring i priserne oftere sker når konkurrencen svækkes, og at de kraftige prisstigninger i Danmark ikke genfindes i det svenske marked. Analysen peger på en række elementer ved designet af markedet, som potentielt kan forbedre konkurrencen og reducere risikoen for prisspring.
Læs mere -
Kommunernes arbejde med konkurrenceudsættelse
Der er stor forskel på, hvor meget konkurrence kommunerne skaber om deres opgaver. I 2016 var den laveste grad af konkurrenceudsættelse i en kommune på 17,6 pct. Den højeste var knap tre gange større. En stor del af forklaringen på de markante forskelle i kommunernes konkurrenceudsættelse skal findes i de valg, der træffes lokalt i den enkelte kommune.
Læs mere -
Potentiale for øget konkurrence og besparelser i tandlægebranchen
Regler om pris- og ejerskabsforhold i tandlægeoverenskomsten svækker konkurrencen i branchen. Øget konkurrence kan give patienterne billigere og bedre tandlægeydelser samt offentlige besparelser.
Læs mere -
Prioritering og transparens
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen (KFST) har et ønske om at være mere åben om prioritering og sagsbehandlingstider på konkurrenceområdet. I artiklen offentliggøres mål og pejlemærker for behandlingen af konkurrencesager i KFST. Desuden beskriver artiklen de væsentligste principper for KFST´s prioritering blandt disse sager.
Læs mere -
Ny indsigt om adfærdsbaserede markedsfejl
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har identificeret en række transaktionsformer, som kan give væsentlige fordele for forbrugerne, men som samtidig rummer risiko for, at forbrugerne kan blive passive og have svært ved at navigere på markederne.
Læs mere -
Markedsføringsloven har fået et hovedeftersyn og er blevet mere brugervenlig
Markedsføringsloven har fået et hovedeftersyn, som bringer den i overensstemmelse med EU-reguleringen. Den nye lov er gjort mere overskuelig for både virksomheder og forbrugere og skønnes at reducere de administrative byrder for virksomhederne.
Læs mere -
Bedre adgang til udbud for små og mellemstore virksomheder
Offentlige ordregivere gennemfører årligt op imod 3.000 EU-udbud i Danmark. Konkurrencen om opgaverne bidrager til en effektiv anvendelse af de offentlige ressourcer.
Læs mere -
Børn skal lære om skjult reklame på sociale medier
Børns forbrug af sociale medier er eksploderet de seneste år, og deres mediebrug foregår på smartphones og tablets. Det efterlader dem ofte alene med en stor del af de reklamebudskaber, de bliver eksponeret for. Undervisningsmaterialet Social Star skal derfor lære 5.-7.-klasser om skjult reklame på sociale medier.
Læs mere -
Når konkurrenter ejer (dele af) hinanden
En fusion, hvor en virksomhed overtager kontrollen med en konkurrent, kan hæmme den effektive konkurrence og fx give højere priser og dårligere produktudbud. Derfor er større fusioner omfattet af fusionskontrol.
Læs mere -
Svenske erfaringer med friere rammer i praksissektoren
Sverige har gennemført en reform af sundhedssystemet, som skaber mulighed for mere effektiv konkurrence i praksissektoren. Med reformen har udbydere af sundhedsydelser fået ret til frit at etablere sig, og ejerrestriktioner er fjernet, så alle nu kan eje et sundhedscenter.
Læs mere -
Udvikling af et effektivt forbrugerklagesystem
I 2015 fik Danmark et nyt system til håndtering af forbrugerklager. Systemet har i modsætning til tidligere fokus på mægling, hvor både den erhvervsdrivende og forbrugeren involveres i at finde en løsning på deres konflikt.
Læs mere