Afgørelse

Nummer
8-2268/2018

Emner

  • § 6 / art. 101 - konkurrencebegraensende aftaler

CMP Nedrivning ApS - bøde på 5 mio. kr. – to personlige bøder på 125.000 kr. - Retten i Hillerød – tilbudskoordinering

Retten i Hillerød har idømt nedrivningsvirksomheden CMP Nedrivning ApS en bøde på 5 millioner kroner og to ledende medarbejdere har samtidig fået bøder på hver 125.000 kroner. Virksomheden har udvekslet priser på nedrivningsopgaver med konkurrenter i 11 tilfælde.

Direktør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Jakob Hald, siger:

Sagen er en del af et større sagskompleks, hvor der allerede er faldet dom i flere andre sager. Virksomhederne har udvekslet priser på forskellige nedrivningsopgaver, og dermed lavet ulovlig tilbudskoordinering. Deres adfærd svækker konkurrencen til skade for alle dem, der har fået udført nedrivningsopgaverne.

Retten i Hillerød skriver blandt andet i dommen:

(…)

CMP Nedrivning ApS’ forsæt er knyttet til [ledende medarbejder A og ledende medarbejder Bs] forsæt, og CMP Nedrivning ApS er derfor skyldig efter anklageskriftet i forhold 1-11, jf. konkurrencelovens § 23, stk. 1, nr. 1, jf. stk. 4, jf. § 6, stk. 1, jf. stk. 3." />

Retten har ved fastsættelsen af størrelsen på bøden til virksomheden taget hensyn til koncernomsætningen og skriver desuden:

Retten har således lagt vægt på, at der er 10 forhold til pådømmelse efter den tidligere lovgivning, og at disse 10 forhold er begået over en periode på ca 1 ½ år, samt alene ét forhold af kortere varighed til pådømmelse efter de skærpede regler fra 2013, og at samtlige forhold er begået forsætligt med en samlet entreprisesum på 11-12 mio. kr. Retten har videre lagt vægt på, at CMP rent faktisk vandt opgaven i forhold 11 og må antages at have opnået en økonomisk gevinst, og at forholdet derfor – trods det, at der alene er tale om en entreprisesum på ca [x] kr. - kan karakteriseres som en alvorlig overtrædelse. Der foreligger hverken skærpende eller formildende omstændigheder.

I perioden fra september 2011 til oktober 2013 har virksomheden CMP Nedrivning i 11 tilfælde koordineret tilbud med konkurrenter. Det har Retten i Hillerød afgjort. Retten idømmer CMP Nedrivning en bøde på 5 millioner kroner og to ledende medarbejdere får bøder på hver 125.000 kroner. Den ene er dømt for at have deltaget i alle 11 forhold, mens den anden har deltaget i fem af forholdene.

Overtrædelserne er sket i forbindelse med nedrivningsopgaver for både offentlige og private kunder. Størstedelen i Nordsjælland og København.

Sagen er en del af et sagskompleks med flere nedrivningsvirksomheder. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen foretog i efteråret 2015 uanmeldte kontrolbesøg hos en række virksomheder i nedrivningsbranchen. Efter de indledende undersøgelser anmeldte Konkurrencerådet i april 2016 sagen til Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK).

I sagskomplekset er flere nedrivningsvirksomheder tiltalt for at have koordineret tilbud i perioden fra maj 2011 til oktober 2013. Der ventes domme i de øvrige sager i løbet af de kommende måneder.

For yderligere information, kontakt kommunikationschef i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Hanne Arentoft, på telefon 41 71 50 98.

Ankehistorik