Pressemeddelelse

Regulering lægger en dæmper på danske onlineapoteker

I de nordiske lande efterspørger forbrugerne onlineapoteker, men de er ikke særlig udbredt i Danmark. Onlineapoteker har de bedste betingelser, når der er gennemført liberaliseringer i sektoren. Det viser en fælles analyse fra de nordiske konkurrencemyndigheder.

Formand for Konkurrencerådet, Christian Schultz:

Onlineapoteker er en fordel for forbrugerne. Apoteker på nettet øger tilgængeligheden, kan drives effektivt, og forbrugerne efterspørger deres ydelser. I Danmark bremser reguleringen dog udviklingen af onlinemarkedet.
Lige rundt om os findes lande, som på flere punkter har liberaliseret lovgivningen til gavn for forbrugerne og konkurrencen. Det er sket uden at sætte hensyn til sundhed eller sikkerhed over styr. Det er oplagt, at vi i Danmark ser på, hvordan vi kan gøre noget lignende.

Analysen ” Online Pharmacy Markets in the Nordics” undersøger og sammenligner konkurrencen på markederne for onlineapoteker i de nordiske lande. Den er udarbejdet i fællesskab af de nordiske konkurrencemyndigheder.

Analysen viser, at forbrugerne efterspørger onlineapoteker. Under covid-19-pandemien har onlineapoteker vist sig som et godt alternativ til de fysiske apoteker, og salget herfra er steget markant i alle de nordiske lande. Det ventes, at niveauet vil forblive højt, da det er sandsynligt at flere forbrugere også efter pandemien vil foretrække onlineapoteket.

Apotekersektoren er reguleret ikke mindst af hensyn til sikkerhed, priser og tilgængelighed af medicin. Den danske regulering begrænser trods ændringer i 2015 stadig udbredelsen af onlineapoteker og dermed også tilgængeligheden. Forskelle mellem de nordiske landes regulering viser, at onlineapoteker i de mere liberaliserede lande har haft nemmere ved at vokse og modnes.

Norge har lempet regler om ejerforhold, antal apoteker og deres placering

I Norge lempede man reglerne om antallet af apoteker, deres placering og ejerforhold i 2001. Herefter fik andre end farmaceuter mulighed for at eje og etablere apoteker. Siden steg antallet af apoteker per indbygger.

I Danmark må kun farmaceuter eje apoteker. Det gør det vanskeligt for nye aktører at træde ind på markedet. Samtidig begrænser det eksisterende apotekers mulighed for at vokse og for at skaffe kapital og nye kompetencer.

Lægemiddelstyrelsen afgør i Danmark, hvor mange apoteker, der må oprettes, og i hvilket geografisk område, de må placeres. Et apotek kan oprette udleveringssteder og apoteksudsalg alene inden for en radius af 75 kilometer af det eksisterende apotek.

Sverige har lempet reglerne om prisfastsættelse

I Sverige har man fri prisdannelse på håndkøbsmedicin og på receptpligtig medicin uden tilskud. Det har ifølge den svenske konkurrencemyndighed ført til generelt lave priser.

I Danmark er der faste priser på lægemidler i den forstand, at alle apoteker skal tage den samme pris. Fraværet af priskonkurrence kan gøre det svært for onlineapoteker at omsætte effektivitetsgevinster til lavere priser og øget konkurrence til gavn for forbrugerne. Herudover er fraværet af priskonkurrence en særlig udfordring for onlineapoteker, da prisen er en vigtig konkurrenceparameter inden for nethandel.

Island og Finlands regulering begrænser online apoteker

Udbredelsen af onlineapoteker er ikke stor i Island og Finland. Det skyldes blandt andet, at det ikke er muligt at etablere rene online apoteker.

I Danmark ændrede man i 2015 reguleringen, så det blev muligt at oprette rene onlineapoteker. Formålet var at øge tilgængeligheden og styrke konkurrencen på markedet.

For yderligere information

Kontakt kommunikationschef i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Hanne Arentoft, på telefon 41 71 50 98.

Online apoteker i Danmark

  • Onlineapoteker er som udgangspunkt underlagt de samme regler som fysiske apoteker, herunder en pligt til at rådgive om medicinen.
  • Onlineapoteker skal stille en farmaceut til rådighed for konsultationer mindst 47 timer om ugen
  • Onlineapoteker skal tilbyde en mundtlig eller skriftlig vejledning om medicinen.
  • Der er to rene onlineapoteker i Danmark.
  • I alt solgte 95 apoteker lægemidler på nettet sidste år.
  • Har man en licens til at drive et fysisk apotek, kan man også få Lægemiddelstyrelsens godkendelse til at sælge receptpligtige og apoteksforbeholdte lægemidler online i Danmark.

Pressemeddelelser fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen

Når du tilmelder dig, vil du modtage alle pressemeddelelser fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, herunder om Konkurrencerådets afgørelser, analyser m.v.