Artikel

Collusion Detection in Public Procurement Using Computational Methods

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har udviklet og implementeret et digitalt værktøj, som skal identificere mistænkelige bud i offentlige udbud.

Artiklen beskriver et nyt screeningværktøj, der bruges til at identificere ulovlige aftaler og karteller i offentlige udbud. Værktøjet er tiltænkt som et supplement til traditionelle undersøgelsesmetoder og kan blive brugt til at markere udbud og virksomheder, som kræver yderligere undersøgelse.

Artiklens forfatter

Center for Markedsanalyse og Økonomi (MØK)

Jens Roat Kultima
Ph.D., specialist i datavidenskab

Jens Roat Kultima

  • Jens Roat Kultima, Data Science Specialist ved Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen i Danmark, har en international karriere, der spænder over akademisk virksomhed, farmaceutisk industri, startups og offentlig administration på tværs af kloden fra 5 kontinenter og 9 lande. Med en ingeniørgrad og en Ph.D. i bioinformatik har han 12 års erfaring med bioinformatik og senest også 4 års erfaring med økonomi samt detektion af konkurrencesnyd og karteller gennem beregninger.

  • I sit arbejde for Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har Jens udviklet et avanceret analytisk værktøj til identifikation af sammensværgelser og karteller i offentlige udbud. Værktøjet er tilgængeligt for konkurrencemyndigheder over hele verden.

  • I den akademiske verden har Jens arbejdet i nogle af verdens førende forskningsgrupper inden for bioinformatik ved MIT og Harvard i USA og ved EMBL i Tyskland. Under sin Ph.D. udviklede han en af Europas mest anvendte beregningsplatforme til at analysere nogle af verdens største datasæt fra prøver af menneskets tarm og oceaner på daværende tidspunkt. Han har publiceret over 20 fagfællebedømte artikler i nogle af verdens førende tidsskrifter, herunder Science, Nature og Nature Biotechnology.