Udbud
Udbudsregler
Den 1. januar 2016 trådte en række forskellige love og bekendtgørelser om udbud af offentlige indkøb i kraft. Få her en samlet oversigt over de gældende udbudsregler.
-
Ændringer af udbudsloven
Se mere om ændringerne af udbudsloven pr. 1. juli 2022
-
CPV-koder
I en udbudsbekendtgørelse skal ordregiveren angive en såkaldt CPV-kode. Læs om og find CPV-koder til dit udbud.
-
Klager over udbud
Hvis du vil klage over udbud, skal du rette henvendelse til Klagenævnet for Udbud.
-
Standardformularer til EU-udbud
Ved offentliggørelse af EU-udbud skal ordregivere benytte de standardformularer, som EU-Kommissionen stiller til rådighed på SIMAP's webside (Information System for Public Procurement).
-
Skattelyliste
EU-listen over ikkesamarbejdsvillige skattejurisdiktioner (skattelyliste)
-
Tærskelværdier 2022 og 2023
Her finder du de gældende tærskelværdier for 2022-2023 samt tidligere års tærskelværdier.
-
Udbud.dk
Udbud.dk samler de danske offentlige udbud ét sted, så leverandører har lettere adgang til opgaverne.
Udbudsloven
Udbudsloven implementerer udbudsdirektivet og regulerer indgåelse af offentlige kontrakter over tærskelværdien. Udbudsloven fastsætter også regler for indgåelse af offentlige kontrakter under tærskelværdien.
Lovbemærkninger til udbudsloven
Forslag til lov om ændring af udbudsloven (bortfald af retten til at dokumentere sin pålidelighed, hvis ansøger eller tilbudsgiver er udelukket som følge af endelig dom, præcisering af kravene til indholdet af opfordringer til at afgive tilbud m.v.):
Forslag til lov om ændring af udbudsloven (offentliggørelse af alle dele af evalueringsmodellen og krav om evaluering af kvalitet uden kendskab til pris ved visse større bygge- og anlægskontrakter):
Forslag til udbudsloven:
Bekendtgørelse om elektronisk kommunikation
Bekendtgørelse om anvendelse af elektronisk kommunikation i udbud og om annoncering af offentlige indkøb under tærskelværdierne med klar grænseoverskridende interesse.
Bekendtgørelse om elektronisk kommunikation
Tilbudsloven
Tilbudsloven regulerer indgåelse af offentlige bygge- og anlægskontrakter under tærskelværdien. Bemærk, at udbudslovens § 198 har indført en række ændringer i tilbudsloven, hvor bl.a. afsnit II er ophævet pr. 1. januar 2016.
Bekendtgørelse om visse udbyderes anvendelse af underhåndsbud efter tilbudsloven
Lov om Klagenævnet for Udbud
Lov om klagenævnet for udbud regulerer klageadgangen i forbindelse udbud af offentlige kontrakter. Loven giver mulighed for, at klagesager kan behandles ved Klagenævnet for Udbud.
Lovbemærkninger til Lov om Klagenævnet for Udbud
Forslag til lov om ændring af lov om håndhævelse af udbudsreglerne m.v. (mere effektivt klagesystem på udbudsområdet og præcisering af retsvirkningerne af at anvende indkøbscentralers rammeaftaler):
Forslag til lov om ændring af lov om håndhævelse af udbudsreglerne m.v. og lov om indhentning af tilbud på visse offentlige og offentligt støttede kontrakter (effektivisering af sagsbehandlingen i Klagenævnet for Udbud m.v.):
Forslag til lov om håndhævelse af udbudsreglerne m.v.:
Forslag til lov om ændring af konkurrenceloven, retsplejeloven, lov om indhentning af tilbud i bygge- og anlægssektoren og lov om Klagenævnet for Udbud.
Forslag til lov om ændring af lov om Klagenævnet for Udbud og næringsloven (modernisering af formkrav, som unødigt hindrer digital kommunikation).
Forslag til lov om Klagenævnet for Udbud.
Forslag til lov om ændring af lov om Klagenævnet for Udbud (udbud af bygge- og anlægsarbejder og indkøb i De Europæiske Fællesskaber).
Forslag til lov om ændring af lov om Klagenævnet for Udbud (udbud af bygge- og anlægsarbejder og indkøb i De Europæiske Fællesskaber).
Lov nr. 1006 af 19. december 1992
Forslag til lov om Klagenævnet for Udbud (udbud af bygge- og anlægsarbejder og indkøb i De Europæiske Fællesskaber).
Forsyningsvirksomhedsdirektivet
Bekendtgørelsen implementerer forsyningsvirksomhedsdirektivet. Forsyningsvirksomhedsdirektivet regulerer indgåelse af kontrakter inden for vand- og energiforsyning, transport samt posttjenester.
Bekendtgørelse om fremgangsmåderne ved indgåelse af kontrakter inden for vand- og energiforsyning, transport samt posttjenester
Koncessionsdirektivet
Bekendtgørelsen implementerer koncessionsdirektivet. Koncessionsdirektivet regulerer indgåelse af koncessionskontrakter, det vil sige kontrakter, hvor en privat aktør får retten til at løse en bestemt opgave og til den indtjening, dette kan medføre, fx etablering af en bro og medfølgende broafgifter.
Bekendtgørelse om tildeling af koncessionskontrakter
Bekendtgørelse om annoncering af offentlige indkøb under tærskelværdierne med klar grænseoverskridende interesse og om anvendelsen af elektroniske kommunikationsmidler i udbud efter udbudslovens afsnit II og III
Bekendtgørelsen fastlægger, at annoncering af indkøb under tærskelværdierne med grænseoverskridende interesse skal annonceres på Udbud.dk. Derudover indeholder bekendtgørelsen nærmere bestemmelser om muligheden for offentlige ordregivere til at modtage tilbud elektronisk.
Bekendtgørelse om offentlige indkøb under tærskelværdierne med grænseoverskridende interesse og om anvendelsen af elektroniske kommunikationsmidler i udbud
Forsvars- og sikkerhedsdirektivet
En række kontrakter inden for forsvars- og sikkerhedsområdet skal ikke følge udbudsloven, men i stedet vurderes efter Forsvars- og Sikkerhedsdirektivet.
Rettelse af bilag som følge af Kroatiens indtrædelse i EU
Ændringsbekendtgørelse som følge af Kroatiens indtrædelse i EU
Udbudslovsudvalget
Regeringen nedsatte i juni 2013 Udvalg om dansk udbudslovgivning (Udbudslovsudvalget). I december 2014 udgav Udbudslovsudvalget: Rapport fra udvalg om dansk udbudslovsgivning.
Den daværende erhvervs- og vækstminister, Troels Lund Poulsen (V), fremsatte den 7. oktober 2015 forslag til Udbudsloven. Folketinget vedtog den 19. november 2015 det nye regelsæt.
Sidst opdateret: 3. december 2020
Tærskelværdier for udbud
Vejledninger og analyser
Tilmeld dig nyhedsbrevet: Nyt om udbud
I nyhedsbrevet orienterer styrelsen løbende om de nyeste vejledninger, udbudsregler, arrangementer om udbud og andre nyheder om udbud og indkøb.