Afgørelse

Nummer
18/11141

Emner

  • Betalingsloven §122

Danske Banks valutatillæg – sagen er anket til Østre Landsret

Konkurrencemyndighederne har haft en formodning om, at bankernes valutatillæg har været urimeligt høje. Konkurrencerådet har påbudt de to største banker at sænke deres tillæg.

Danske Bank og Nordea Danmark har overtrådt betalingsloven ved at fastsætte urimeligt høje priser for betalinger med Visa/Dankort i udenlandsk valuta (valutatillæg) i perioden fra 2016 til 2019. Konkurrencerådet påbyder bankerne inden fire måneder at nedsætte valutatillæggene, så de ikke længere er urimeligt høje.

Efter at have modtaget en klage fra Forbrugerrådet Tænk over stigningen i bankers valutatillæg har Konkurrence- og Forbrugestyrelsen set nærmere på en række bankers tillæg. Undersøgelserne viste sig at være ganske omfattende, og styrelsen valgte derfor i første omgang at undersøge landets to største banker, Danske Bank og Nordea. Begge banker hævede i 2017 deres valutatillæg fra 1 til 1,5 procent af købsbeløbet for brug af Visa/Dankort i Europa og fra 1,5 til 2 procent for brug af Visa/Dankort uden for Europa.

Konkurrencerådet vurderer, at de to bankers valutatillæg ikke står i et rimeligt forhold til omkostningerne. Rådet har i vurderingen blandt andet lagt vægt på, at begge banker har haft en meget høj overskudsgrad ved valutaomveksling.

Ifølge betalingsloven må banker eller andre betalingstjenesteudbydere ikke anvende urimelige priser og avancer på brug af Visa/Dankort i udenlandsk valuta. Det vil sige, at bankernes priser og avancer ikke må være højere, end hvad der ville være tilfældet under virksom konkurrence.

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen håndhæver som uafhængig myndighed en række bestemmelser inden for betalingsområdet. Konkurrencerådet har det overordnede ansvar for Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens tilsyn efter betalingsloven.

Se også afgørelsen om Nordeas valutatillæg her