Onlineplatforme og onlinesøgemaskiner

Forsker med adgang til data

Forskere har mulighed for at få adgang til data fra meget store onlineplatforme og meget store onlinesøgemaskiner.

Ansøgninger om dataadgang kan endnu ikke behandles

Europa-Kommissionen har endnu ikke vedtaget den delegerede retsakt, der nærmere skal udmønte reglerne i DSA om forskeres dataadgang. Derfor kan DSA-tilsynet ikke behandle ansøgninger om dataadgang.

Det er endnu uvist, hvornår reglerne vil være endeligt vedtaget, og derfor også uklart, hvornår DSA-tilsynet kan behandle ansøgninger om dataadgang.

Når reglerne er vedtaget, og du kan sende din ansøgning, vil det fremgå af hjemmesiden.

Adgang til ikke-offentligt tilgængelige data

Forskere skal opfylde følgende betingelser for at blive godkendt og få adgang til ikke-offentligt tilgængelige data:

  1. Tilknytning til forskningsinstitution: Forskeren skal være tilknyttet en forskningsinstitution som defineret i artikel 2, nr. 1), i direktiv (EU) 2019/790.
  2. Uafhængighed: Forskeren skal være uafhængig af kommercielle interesser.
  3. Finansiering: Forskerens ansøgning skal indeholde oplysninger om finansiering af forskningen.
  4. Datasikkerhed og fortrolighed: Forskeren skal kunne overholde specifikke krav til datasikkerhed og fortrolighed i forbindelse med hver enkelt anmodning. Anmodningen skal beskrive de tekniske og organisatoriske foranstaltninger, som forskeren har truffet i forhold til anmodningen.
  5. Nødvendig og forholdsmæssig dataadgang: Forskerens ansøgning skal vise, at adgang til oplysningerne og de krævede tidsrammer er nødvendige og forholdsmæssige i forhold til forskningens formål.
  6. Forskningens formål: Forskerens ansøgning skal vise, at de forventede resultater af forskningen vil bidrage til at identificere og afklare systemiske risici i EU som beskrevet i DSA artikel 34, stk. 1, og til at vurdere effektiviteten af risikobegrænsende foranstaltninger i henhold til DSA artikel 35.
  7. Offentliggørelse af forskningsresultater: Forskeren forpligter sig til at gøre sine forskningsresultater offentligt tilgængelige og gratis inden for en rimelig tidsramme efter afslutningen af forskningen, samtidig med at forskeren respekterer de berørte brugeres rettigheder og interesser i overensstemmelse med GDPR.

Adgang til data gives alene med henblik på forskning, der bidrager til:

  • at afdække, identificere og afklare de i DSA artikel 34, stk. 1, omhandlede systemiske risici i EU, og
  • vurderingen af tilstrækkeligheden, effektiviteten og indvirkningen af de risikobegrænsende foranstaltninger i henhold til DSA artikel 35.

Systemiske risici kan omfatte risiko for spredning af ulovligt indhold eller falske oplysninger, negative påvirkninger af ytringsfrihed og samfundsdebatten, negativ påvirkning af børn og unge, kønsbaseret vold og påvirkning af menneskers mentale sundhed.

Anmodninger om adgang til data kan inkludere oplysninger som fx antallet af besøg på en hjemmeside eller andre relevante data, der giver indblik i, hvordan brugere interagerer med indhold på meget store onlineplatforme eller meget store onlinesøgemaskiner, før dette indhold fjernes af udbyderne.

Meget store onlineplatforme og meget store onlinesøgemaskiner skal give adgang til oplysningerne via passende grænseflader, der specificeres i anmodningen, herunder onlinedatabaser elle applikationsprogrammeringsgrænseflader.

Alle anmodninger om at få adgang til data skal være rimelige og tage hensyn til beskyttelsen af personlige oplysninger, forretningshemmeligheder og andre fortrolige oplysninger.

For at sikre at målene i DSA opnås, bør hensynet til udbydernes kommercielle interesser dog ikke føre til afslag på at give adgang til data, der er nødvendige for det specifikke forskningsformål, som anmodningen er baseret på. Udbyderne bør derfor sørge for passende adgang for forskere, herunder om nødvendigt ved at træffe tekniske beskyttelsesforanstaltninger såsom brug af dataVaults.

Hvis du som forsker ønsker at få adgang til data fra en meget stor onlineplatform eller meget stor onlinesøgemaskine, kan du ansøge på to måder:

  1. Den hurtigste måde er at sende en ansøgning direkte til koordinatoren for digitale tjenester i det EU-medlemsland, hvor onlineplatformen eller onlinesøgemaskinen er etableret. Hvis du opfylder betingelserne for at blive godkendt forsker, vil koordinatoren derefter sende en begrundet anmodning om adgang til data til onlineplatformen eller onlinesøgemaskinen.
  2. Alternativt kan du sende en ansøgning til koordinatoren for digitale tjenester i det EU-medlemsland, hvor din forskningsinstitution er etableret. Derefter vil koordinatoren efter en indledende vurdering af ansøgningen videresende den til koordinatoren for digitale tjenester i det EU-medlemsland, hvor onlineplatformen eller onlinesøgemaskinen er etableret. Denne proces kan tage længere tid.

Koordinatoren for digitale tjenester, der har tildelt status som godkendt forsker, kan ophæve adgangen til oplysninger, hvis du ikke længere opfylder de ovennævnte betingelser.

Før en sådan afgørelse træffes, skal koordinatoren høre dig. Koordinatoren underretter også den eller de berørte meget store onlineplatforme eller meget store onlinesøgemaskiner om afgørelsen.

Adgang til offentligt tilgængelige data

Adgang til offentligt tilgængelige data gælder forskere, herunder forskere, der arbejder for nonprofitorganisationer, -foreninger og lignende organisationer. Det er ikke et krav, at forskeren er tilknyttet en forskningsinstitution.

Som forsker skal du opfylde følgende betingelser for at få adgang til offentligt tilgængelige data:

  1. Uafhængighed: Forskeren skal være uafhængig af kommercielle interesser.
  2. Finansiering: Forskerens ansøgning skal indeholde oplysninger om finansiering af forskningen.
  3. Datasikkerhed og fortrolighed: Forskeren skal overholde specifikke krav til datasikkerhed og fortrolighed i forbindelse med hver enkelt anmodning. Anmodningen skal beskrive de tekniske og organisatoriske foranstaltninger, som forskeren har truffet i forhold til anmodningen.
  4. Nødvendig og forholdsmæssig dataadgang: Forskerens ansøgning skal vise, at adgang til oplysningerne og de krævede tidsrammer er nødvendige og forholdsmæssige i forhold til forskningens formål.
  5. Forskningens formål: Forskerens ansøgning skal vise, at de forventede resultater af forskningen vil bidrage til at identificere og afklare systemiske risici i EU som beskrevet i DSA artikel 34, stk. 1, og til at vurdere effektiviteten af risikobegrænsende foranstaltninger i henhold til DSA artikel 35.

Udbydere af meget store onlineplatforme og meget store onlinesøgemaskiner må ikke forhindre forskere i at anvende data, som onlineplatformen eller onlinesøgemaskinen allerede har gjort tilgængelige for offentligheden, til forskningsformål med henblik på afdækning af systemiske risici ved formidlingstjenesten. Udbyderne kan fx tilbyde sådanne forskere adgang til at foretage scraping af tjenesternes front ends eller på anden vis give dem adgang til offentlige data, når datahøsten sker i ovenstående forskningsøjemed.

Meget store onlineplatforme og meget store onlinesøgemaskiner skal uden unødig forsinkelse give forskere adgang til sådanne data. I disse tilfælde gælder der ikke et krav om, at forskeren forinden skal godkendes af koordinatoren for digitale tjenester i det EU-medlemsland, hvor onlineplatformen eller onlinesøgemaskinen er etableret.

Meget store onlineplatforme og meget store onlinesøgemaskiner skal uden unødig forsinkelse give adgang til data, herunder realtidsdata (dvs. data, der løbende er opdateret), hvor det er teknisk muligt. Offentligt tilgængelige data kan også omfatte information om, hvordan folk interagerer med indhold fra offentlige sider, grupper eller offentlige personer. Dette kan inkludere oplysninger om, hvor mange gange indholdet er blevet set, delt eller kommenteret af brugerne.

Hvis du som forsker ønsker at få adgang til offentligt tilgængelige data fra en meget stor onlineplatform eller meget stor onlinesøgemaskine, skal du opfylde de betingelser, som gennemgås ovenfor. Du kan anmode om adgang til offentligt tilgængelige data direkte hos onlineplatformen eller onlinesøgemaskinen, som selv behandler anmodningen.

Kontakt DSA-tilsynet

Det danske DSA-tilsyn fører tilsyn med, at digitale formidlingstjenester, der har hovedforretningssted i Danmark, overholder DSA.

 

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen er udpeget som DSA-tilsyn i Danmark. Du kan kontakte os, hvis du fx har spørgsmål om DSA eller om tilsynets arbejde.

 

Skriv til DSA-tilsynet

Lovgrundlag

Forordninger er bindende og indfører rettigheder og pligter på lige fod med dansk lovgivning. DSA har derfor direkte virkning i EU’s medlemslande.

 

Læs forordning om digitale tjenester (DSA)

 

En dansk lov supplerer DSA ved at udpege Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen til at føre tilsyn med og håndhæve forordningen i Danmark. 

 

Læs lov om håndhævelse af Europa-Parlamentets og Rådets forordning om et indre marked for digitale tjenester