Tilsyn med formidlingstjenester

DSA-tilsynets opgaver og beføjelser

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen varetager opgaven som DSA-tilsyn i Danmark. Få overblik over, hvad DSA-tilsynet kan gøre, hvis en virksomhed overtræder reglerne eller formodes at gøre det.

Hvis det formodes, at en formidlingstjeneste overtræder DSA

DSA-tilsynet kan påbyde en digital formidlingstjeneste at udlevere oplysninger, som er relateret til en formodet overtrædelse. Tilsynet vil sætte en frist for, hvornår tjenesten senest skal udlevere oplysningerne. Tilsynet kan på samme måde forlange, at visse personer, som med rimelighed kan have kendskab til oplysninger til den formodede overtrædelse, skal udlevere disse oplysninger.

DSA-tilsynet kan påbyde en digital formidlingstjeneste at medvirke til en kontrolundersøgelse i virksomhedens lokaler. Tilsynet skal indhente en retskendelse forud for kontrolundersøgelsen, der kan ske uanmeldt.

DSA-tilsynet kan på samme måde forlange, at visse personer, som med rimelighed kan have kendskab til oplysninger til den formodede overtrædelse, medvirker til en kontrolundersøgelse i lokaler, som disse personer anvender som led i deres erhverv m.v. § 7 i lov nr. 1765 af 28. december 2023 om håndhævelse af Europa-Parlamentets og Rådets forordning om et indre marked for digitale tjenester supplerer reglerne i DSA om kontrolundersøgelser.

DSA-tilsynet kan anmode repræsentanter for og alle ansatte hos en digital formidlingstjeneste om at redegøre for oplysninger relateret til en formodet overtrædelse.

Retssikkerhedsloven finder anvendelse i forbindelse med, at DSA-tilsynet udøver sine beføjelser. Det betyder bl.a., at formidlingstjenesten og personer ikke har pligt til at udlevere oplysninger, hvis tilsynet har en konkret mistanke om, at der er begået en overtrædelse, som kan medføre straf (forbud om selvinkriminering). DSA-tilsynet har pligt til at vejlede formidlingstjenester og personer herom.

Hvis det konstateres, at en formidlingstjeneste har overtrådt DSA

DSA-tilsynet kan påbyde en digital formidlingstjeneste at bringe en overtrædelse af DSA til ophør. Tilsynet vil sætte en frist for, hvornår tjenesten senest skal have dokumenteret over for tilsynet, at overtrædelsen er ophørt.

DSA-tilsynet kan udstede tvangsbøder til en digital formidlingstjeneste, der ikke imødekommer et påbud om at udlevere oplysninger, et påbud om at medvirke til en kontrolundersøgelse eller et påbud om at bringe en overtrædelse til ophør. Tvangsbøder kan pålægges, indtil formidlingstjenesten efterlever et meddelt påbud.

Størrelsen af tvangsbøder vil typisk fastsættes på grundlag af formidlingstjenestens omsætning og overtrædelsens grovhed. Tvangsbøder kan dog højst udgøre 5 pct. af tjenestens gennemsnitlige daglige omsætning eller indkomst i det forudgående regnskabsår.

DSA-tilsynet kan i visse ukomplicerede sager udstede bødeforelæg til en digital formidlingstjeneste for overtrædelse af dennes forpligtelser efter DSA.

Ved andre overtrædelser overgiver DSA-tilsynet sagen til politiet. Bøder kan ifølge DSA højst udgøre 6 pct. af tjenestens globale omsætning i det foregående regnskabsår. Bemærkningerne til §§ 10 og 11 i lov nr. 1765 af 28. december 2023 om håndhævelse af Europa-Parlamentets og Rådets forordning om et indre marked for digitale tjenester indeholder en model til beregning af bøder.

En bøde består af et grundbeløb på 5.000 kr. eller 10.000 kr. og et tillæg, der afhænger af formidlingstjenestens omsætning. DSA-tilsynet skal anvende denne model for beregning af bøder, når de udsteder bødeforelæg. Anklagemyndigheden og domstolene er derimod ikke bundet af modellen.

I helt særlige situationer, hvor en overtrædelse af DSA udgør en risiko for menneskers liv eller sikkerhed, kan DSA-tilsynet anmode domstolene om at blokere adgangen til en onlineplatform.

Kontakt DSA-tilsynet

Det danske DSA-tilsyn fører tilsyn med, at digitale formidlingstjenester, der har hovedforretningssted i Danmark, overholder DSA.

 

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen er udpeget som DSA-tilsyn i Danmark. Du kan kontakte os, hvis du fx har spørgsmål om DSA eller om tilsynets arbejde.

 

Skriv til DSA-tilsynet

Lovgrundlag

Forordninger er bindende og indfører rettigheder og pligter på lige fod med dansk lovgivning. DSA har derfor direkte virkning i EU’s medlemslande.

 

Læs forordning om digitale tjenester (DSA)

 

En dansk lov supplerer DSA ved at udpege Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen til at føre tilsyn med og håndhæve forordningen i Danmark. 

 

Læs lov om håndhævelse af Europa-Parlamentets og Rådets forordning om et indre marked for digitale tjenester